Организована акција добровољног давалаштва крви на XX „Сомовијади”

Институт за трансфузију крви Србије организовао је и ове године летњу акцију добровољног давања крви са циљем одржавања резерви крви на оптималном нивоу током летњег периода

Мали Зворник је током седме манифестације „Дани спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота“ 2017. године угостио представнике Института за трансфузију крви Србије и постао део XIII летње кампање током које 13 недеља посећују 57 градова и општина у Србији, уз сарадњу са Црвеним крстом из Малог Зворника. О здрављу свих посетилаца манифестације бринула је медицинска екипа Дома здравља Мали Зворник.

Наши суграђани, гости и такмичари, другог дана спортско-риболовног надметања XX „Сомовијада“, крај плаже у Сакару, без обзира на високе дневне температуре, од 09.00 до 14.00 часова, одазвали су се позиву да дарују драгоцену течност и допринесу смањењу летњих дефицита крви. Према речима Драгана Николића, секретара Црвеног крста Мали Зворник, крв је дало 26 посетилаца ,,Сомовијаде“, а 53 је било заинтересовано, али су због летњег премора, пада хемоглобина или акутне болести привремено спречени да дају крв у суботу, 29. јула.
Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, очекује да ће већ наредне године, традиционално, више од 40 учесника манифестације учествовати у летњој кампањи, када су најпотребнији.

Летња кампања коју тринаесту годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије почела је у среду 7. јуна. Циљ кампање је промоција добровољног давалаштва и обезбеђење довољних количина крви у традиционално дефицитарном летњем периоду. И ове године градови и општине у Београду и Србији симболично се такмиче за златну, сребрну и бронзану плакету „Шампион солидарности“. Кампања траје тринаест недеља, а 79 акција ће се рализовати у 57 градова и општина. Прошлогодишња Летња кампања, у којој је прикупљено 5353 јединица крви, била је најуспешнија.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Црвени крст Мали Зворник

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Корисни линк: XIII Летња кампања Институтa за трансфузију крви Србије

Share