Веслачка регата Дрина – Сава: Предах 5. маја у Малом Зворнику

Међународна туристичко-рекреативна кајак-кану веслачка регата – меморијал „Витомир Диздаревић-адмирал Кук“ одржава се 17. пут на Дрини и Сави, у организацији Српских веслача ТИД-а.

Мали Зворник – У оквиру међународне туристичко-рекреативне кајак-кану веслачке регате, од Вишеграда до Сремске Митровице, с циљем да упознају овај део Балкана, осамдесетак веслача из Немачке, Аустрије, Словачке, Румуније, Мађарске, Бугарске и Србије, гостовало је 5. маја у Малом Зворнику.

Члан Општинског већа, задужен за промоцију туристичких потенцијала Општине Мали Зворник, Војислав Стаменковић потврдио је организацијом боравка веслача још једном нашу традиционалну гостољубивост.

Председник Клуба „Српски веслачи“ из Београда Дејан Јовановић рекао је у изјави за портал Мали Зворник Инфо да чланови овог клуба учествују на Дринско савској кајак-кану регати 17. пут. Најстарији учесник регате је витална дама из Немачке која има 82 године, а најмлађи учесник има пет месеци.

,,Кренули смо из Вишеграда 1. маја, а 7. маја стижемо у Сремску Митровицу. Веслаћемо око 400 километара. Етапна места су Вишеград и Стари Брод код Рогатице у Републици Српској, а на језеру Перућац прешли смо у Србију, потом смо веслали до Рогачице, Лоњина код Љубовије и 5. маја смо стигли у Мали Зворник. Ово је први дан да је сунчано и топло, те нам је и расположење боље за наставак пута од 70 километара ка Црној Бари крај Богатића.“

Барбара Винкович из Немачке већ неколико година плови Дрином и Савом, због дружења, гостољубивости домаћина и природе. „Ту је и моја мајка која је најстарији учесник регате и њој се овде веома допада“, додала је Винковичева.

Меморијал се организује у спомен на Витомира Диздаревића – адмирала Кука, доајена кајакаштва са ових простора. Удружење Српских веслача TID-a (Tour International Danubien) (USVTID) је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које се бави спортским и рекреативним веслањем кајака и кануа, боравком у природи на нашим и иностраним рекама, језерима и морима.

Удружење је настало 2000. године на ушћу реке Саве у Дунав на Великом ратном острву, на плажи Лидо, као потреба да се организовано, уз дружење окупе љубитељи природе, спорта, рекреације и веслања.

Чланови удружења су: ученици, студенти, радници, службеници, правници, инжењери, професори, пензионери, привремено запослени и привремено незапослени, оба пола из свих крајева Србије. Имају почасне чланове – пријатеље из других земаља. Старосна граница није одређена.

Регата није комерцијална, већ има промотивни карактер. Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним местима, у договору са Туристичким организацијама општина кроз које пролази. Учесници дневно преваљују од 17 до 70 километара. Веслају снажном и чистом реком Дрином која својом смарагдно зеленом бојом изненађује оне који по први пут долазе, а такође и великом и спором реком Савом која им приређује задовољство на један сасвим другачији начин.

Гостима из иностранства представљају културу, историју, традицију, етнологију и екологију предела кроз које пролазе и земље у којој живимо, у намери да поправе негативну медијску слику о Србији.

Годинама је њихове активности подржавала Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи. Програм заснован на развоју територије, који покрива 8 од 10 општина укључених у регату, спроводила је SWG RRD као међународна међувладина организација чије чланице су министарства пољопривреде из земаља југоисточне Европе, а финансијер је Европска унија.

Извори: Sajt 058.ba / СРНА/ Мали Зворник Инфо/ Loznica Info

Фото галерија: Селена Крстић / Далибор Крстић

Уредник: Далибор Крстић

Gallery with ID 13 doesn't exist.

Корисни линкови:

Кајак кану клуб “Српски веслачи“ http://www.srpski-veslaci.org.rs/

Сајт 058.ba http://058.ba/2016/05/veslaci-krenuli-ka-starom-brodu/

Архива новости, 2015. и 2014. година:

http://www.loznicainfo.com/veslacka-regata-gostuje-6-maja-u-malom-zvorniku/

http://www.loznicainfo.com/veslacka-regata-lim-drina-sava-1-maja-u-malom-zvorniku/

Stihl-baner

Share