Дрински мостови памте векове који су под њима протутњали

Јелена Божовић, новинарка Дописништва РТС из Ужица, боравила је у 5. јула радној посети Малом Зворнику, са сниматељем Гораном Марјановићем и асистентом сниматеља Ивицом Перишићем. Екипа коју предводи снимила је материјал о мосту Александра I Карађорђевића за емисију под радним називом ,,Мостови на Дрини“.

Према најавама, прилог о мостовима емитован је у суботу, 15. јула, у II Дневнику РТС, у 19.50 часова. Уредница Дневника била је Милица Недић.

Емисија ,,Мостови на Дрини“ је у поступку снимања и монтаже и емитоваће се тек од септембра.

Саговорници екипе РТС били су председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, одборник у Скупштини општине Мали Зворник Александар Деспотовић и новинар – сарадник портала Мали Зворник Инфо Далибор Крстић. Краћи део тог разговора објављен je као посебан прилог у Дневнику II РТС, у суботу 15. јула, а објавили су га и новинари портала http://www.visegrad24.info/.

Видео запис: РТС

https://www.youtube.com/watch?v=Terkj5l8i0E

,,Док над Дрином, између Љубовије и Братунца ниче нови мост, чији се завршетак очекује на јесен, свака од 23 такве грађевине, колико их на Дрини има, потврђује Андрићеву мисао да су оне увек подигнуте смислено, на месту на ком се укршта највећи број људских потреба и не служе ничему што је тајно или зло. Једанаест тих важних, старих мостова на Дрини, прављених пре две, три и четири деценије Србија и Босна и Херцеговина намеравају заједнички да обнове.Има лепих и необичних мостова. Чувених и готово непознатих – али су сваком путнику једнако корисни. И све дринске ћуприје причају о племенитом труду неимара и рушилачким походима освајача, јер су у оба светска рата биле на удару.”Уз надзор руских емиграната је изграђен први мост, а Немци су га после тога срушили на почетку Другог светског рата. Тако су и у његовој обнови поново учествовали странци – немачки ратни заробљеници”, каже Бориша Чолић из Бајине Баште.

Легенде о дринским вилама бродарицама као да су на кратко оживеле када је оштећено градилиште код Љубовије, али је нови мост, ипак, укротио и виле и реку. Такавим подухватом је и 88 година раније низводно, спојен Зворник са Малим Зворником, али је тадашњи тест издржљивости био другачији.

“Довезли су 30.000 тона камена, који је стајао на мосту петнаест дана. Након одрађеног теста, практично су добили дозволу за коришћење”, објашњава новинар Далибор Крстић из Малог Зворника.

Сада је за обнову потребно око милион евра.

“Надамо се, буџетска средства за наредну годину када се буду опредељивала да пробамо да добијемо од министарства, али упоредо, покушавамо било које европске фондове, прекогранична сарадња”, наводи председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Код ушћа Лима језеро је потопило стари железнички мост, неколико пута рушен и обнављан. Нови је друмски, јер “Ћире” одавно нема. Ту су и Фочански и Гораждански мостови, по која сачувана ћуприја на притокама Дрине, а сви сведоче и о значају Подриња, још из античког доба.

Обалом Љубовиђе, пролазили су каравани римских, византијских, дубровачких и турских траговаца, и римски мост, кога народ зова и “Латинска ћуприја”, иако поправљан временом, сигурно памти векове који су над њим протутњали.

Тако се и мостовима чита историја краја који је део богатог цивилизацијског наслеђа Балкана. Неки, попут вишеградског, имају и светску славу, неки су оронули и запуштени, али су сви важни – и људима и обалама.

Корисни линкови: 

Прилог Јелене Божовић

Дрински мостови памте векове који су под њима протутњали

Фото архива: Фејсбук странице Stare slike / Kandinsky Photo.

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

У припреми документарна емисија о свим дринским мостовима

Share