Успеси наших суграђана: Прве ауторске награде Марка Новичића

Прве ауторске награде Марка Новичића на 11. Фестивалу документарног филма „Златна буклија“.

На 11. Фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, новинар Марко Новичић добитник је две Гран при награде, Grand prix за телевизијски исказан глас савести и наде, и Grand prix публике, за дело ,,Ваљевска Грачаница”.

Последње недеље априла одржан је 11. Фестивал документарног филма “Златна буклија” у Великој Плани, фестивал који окупља најбоље документаристе из Србије и окружења. Циљ ове филмске манифестације, по речима директора фестивала Живомира Михајловића, јесте да подстакне продукције и ауторе на стварање и неговање документарног филма, као јединствене форме филмског изражавања.

Жири у саставу: Никола Лоренцин – редитељ (председник жирија), Жарко Пекез – сниматељ и Иван Вучковић – глумац, доделио је Марку за причу о Ваљевској Грачаници награду Гранд приx за телевизијски исказан глас савести. Додатни подстицај за младог аутора је и Гран при публике.

Рођен 1989. године у Зворнику, Марко је одрастао и завршио школу у Малом Зворнику. Студирао је новинарство на Факултету за медије и комуникације у Београду и дипломирао као један од најбољих студената у генерацији. Од 2012. године запослен је на Првој српској телевизији.

Након шест месеци проведених у редакцији емисија ,,Тачно 1” и ,,Тачно 9”, почиње да ради као новинар ,,Експлозива” (EXploziv), у којем је као аутор снимио више од 200 телевизијских филмова. Повремено је ангажован као новинар емисија ,,Експлозив без цензуре”, ,,Галилео”, ,,Вести”, ,,Ноћни журнал”, ,,150 минута”.

До првих самосталних награда, на 11. Фестивалу документарног филма, награђиван је као део тима ,,Експлозива”. Његова прича била је једна од оних које су Првој телевизији донеле награду за продукцију.
Екипа Експлозива снимила је почетком марта репортажу о потапању Грачанице пуњењем бране Ровни код Ваљева. Назив „Одбрана и последњи дани“ је коришћен на сајту prva.rs (Прва ТВ – Прва Српска Телевизија).

Током ванредне ситуације, у мајским поплавама 2014. године, због потребе за интензивном медијском кампањом и промовисањем општине Мали Зворник, Марко Новичић је посетио најудаљеније крајеве општине и опустошена сеоска насеља, снимивши прилоге који су омогућили да Србија и регион виде невоље мештана Велике Реке и Доње Трешњице. Након поплава, афирмисао је Подземни град, склониште Карађорђевића у Малом Зворнику, дуго чувану тајну, сада туристички потенцијал нашег краја.

Новинар: Далибор Крстић

Аутори фото галерија: Дарко Симић и Марко Новичић – Драган Миловановић

Gallery with ID 12 doesn't exist.

Извори: Филмски центар Србије / Мали Зворник Инфо / Прва ТВ

Корисни линкови:

Награђени ауторски филм ,,Ваљевска Грачаница”:
http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/23648/exploziv—10032016.html

Живот после: Прилог о Великој Реци (заселак Смиљанићи – Подгај)
http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/12166/exploziv—28052014.html

После потопа: Прилог о Доњој Трешњици
http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/12289/exploziv—04062014/36776/posle-potopa.html

Камена девојка: Прилог о Подземном граду, склоништу Карађорђевића у Малом Зворнику
http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/14444/exploziv—03102014/44254/-kamena-devojka.html

Награде 11. Фестивала документарног филма „Златна буклија“
http://www.fcs.rs/nagrade-11-festivala-dokumentarnog-filma-zlatna-buklija/

Share