На предлог грађана општина Мали Зворник реновирала Дом културе у Радаљу

У оквиру пројекта „Мали Зворник по мери грађана локална самоуправа уредила је зграду Дома културе у месној заједници Радаљ.

Дотрајала столарија на згради замењена је новом PVC столаријом.

Такође, извршена је и замена олука, уређење фасаде и улаза у Дом културе, те поправка оштећења на крову.

Радови су реализовани на предлог неформалне групе грађана ове месне заједнице, у оквиру пројекта који промовише веће укључивање грађана, односно пореских обвезника, у одлучивање о трошењу буџетских средстава.

Уређење Дома културе у Радаљу коштало је 777.090 динара.

Укупно девет различитих активности и радова на територији општине у текућој години обухваћено је пројектом „Мали Зворник по мери грађана, а за ове намене опредељено је укупно 5.200.000 динара, од чега су 4.000.000 динара средства општине, а преосталих 1.200.000 динара донација Владе Швајцарске, која је наведени пројекат подржала кроз Програм реформе пореза на имовину и који општина Мали Зворник, уз подршку Швајцарске агенције за развој (SDC), реализује од 2018. до 2021. године.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, радове у месним заједницама у оквиру пројекта „Мали Зворник по мери грађанаграђани су предложили на позив локалне самоуправе средином протекле године и своје предлоге подржали потписима.

Јавни позив за доделу средстава за реализацију предложених радова спроведен је током августа, након чега је комисија општине разматрала приспеле предлоге и изабрала оне који су испунили прописане критеријуме.

Јевтић је рекао да му је веома драго што су грађани показали велико интересовање за учешће у пројекту, да овакав начин рада раније није био пракса, али да се испоставио као веома добар и да верује да ће грађани убудуће још активније учествовати у одлучивању о трошењу новца из буџета општине и унапређењу услова за живот у локалној заједници.

Учешће грађана у наведеним пројектима предвиђено је у износу од 10 посто вредности пројекта и обично се огледа у укључивању грађана у извођење радова.

У прилогу текста су фотографије реновираног објекта и видео запис који показују изглед Дома културе пре уређења, за време извођења радова и након обнове објекта.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Видео запис и фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник 

Share