Самоуслужна радна станица од данас на располагању незапосленим у нашој општини

У услужном центру Општинске управе Мали Зворник пуштена је у рад самоуслужна радна станица Националне службе за запошљавање.

Самоуслужна радна станица је информативни пункт где незапослени могу да претражују огласе о слободним радним местима, кроз базу података НСЗ или кроз друге изворе.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, простор у шалтер сали услужног центра је идеално место за постављање ове станице, јер је то место у које сигурно долазе сви грађани наше општине. С обзиром на ниво информатичке опремљености и писмености становништва чврсто верује да ће ова услуга наићи на одобравање код циљне групе и позвао све оне који немају могућности да од куће провере доступне конкурсе да искористе ову прилику.

Грађани ће путем ове услужне станице моћи да претражују базу послова, напишу и пошаљу своју радну биографију послодавцима, као и да се информишу о обукама, позивима и другим информацијама од значаја за заснивање радног односа.

Сврха ове услуге, како наводе из НЗС, јесте брже пружање одређеног сета услуга намењених тражиоцима запослења, као и растерећење администрације и пружање могућности приступа интернету и коришћење рачунара особама којима је то иначе недоступно.

Постављање радне станице реализовано је у оквиру пројекта „Повећање делотворности политике запошљавања према угроженим групама“, који је кроз директни грант Националној служби за запошљавање додељен из програма ЕУ-ИПА 2012 у вредности од 6,5 милиона евра.
Општи циљ који треба да буде постигнут је развој институција и општи друштвено-економски развој у Србији, на основу виших стопа запошљавања, образованије и конкурентније радне снаге, као и повећаног социјалног укључивања особа из угрожених група, са посебним акцентом на Ромима.

Пројекат је намењен Националној служби за запошљавање, локалним саветима за запошљавање и локалним самоуправама, као и категоријама незапослених који ће бити обухваћени обукама према потребама тржишта рада (незапослени без или са ниском квалификацијама, млади без или са ниским квалификацијама, дугорочно незапослени, становници руралних области и Роми). Крајњи корисници пројекта су незапослене особе.

У оквиру Пројекта 85 локалних самоуправа потписало је споразуме са НСЗ о отварању 40 нових клубова за тражење посла, 10 центара за информисање и професионално саветовање и 80 самоуслужних радних станица.

Према споразуму између локалне самоуправе и Националне службе за запошљавање обавеза НСЗ је да обезбеди потребну опрему, инсталира и пусти у рад, а обавеза локалне самоуправе је да обезбеди простор и да по истеку годину дана од инплементације пројекта преузме на себе одрживост активности.

Gallery with ID 22 doesn't exist.

Извор: http://malizvornik.rs/

Share