Удружење жена Незаборав реализовало дводневну радионицу Учимо од природе у Осечини

Културно-привредна манифестација „Сајам шљиваˮ увек се организује у последњој недељи августа, а циљ је презантација наше, аутентичне, краљице воћа у Србији. Ове године за 16. Сајам шљива у Осечини посетиоцима је приређен богатији и разноврснији програм.

Сајам је био и прилика да широј јавности током треће, сада дводневне радионице, од 11.00 часова, на нашем штанду, презентујемо пројекат Удружења жена „Незаборав” „Учимо од природе – мобилни едукативни центар”, у чијој реализацији нам се придружило удружење „Креативна Подгорина”, својим радионицама „Фитотерапија и психотерапија”.

Окупљања и активности које трају годинама: „Стазама лековитог биља Подриња, Азбуковице и Подгоринеˮ су симбол заједништва, уз присуство заинтересованих посетилаца изложби „Златне рукеˮ и „Трг старих занатаˮ и 20 директних учесница радионице, из бројних сарадничких удружења, са којима се дружимо већ пуних 15 година. Поред изложених цветних есенција, чајева и препарата од лековитог и ароматичног биља, усресредили смо се на Хајдучицу и траву Иву које су благотворне, јачају организам и могуће их је комбиновати у бројним препаратима.

Уз нас су биле и представнице удружења: „Рађевска нитˮ из Крупња, „Вилаˮ из Љубовије, „Мина Караџићˮ из Лознице, „Калинаˮ из Клубаца, „Природаˮ Братунац и „Мајаˮ из Кравице, и „Јадарˮ из Коњевић Поља.

У циљу чувања, неговања и подстицања изворног народног стваралаштва и обогаћивања туристичке понуде у време одржавања Сајма шљива, Општина Осечина уприличила је манифестације „Златне рукеˮ четрнаести пут и „Трг старих занатаˮ, осми пут.

Такмичари су излагали народна јела припремљена на традиционалан начин, уз поштовање народних обичаја у погледу садржаја и врсте јела, начина сервирања и уређења стола и излагања ручних радова.

Жири су сачињавали председник и два стручна лица за оцењивање. Састав овогодишњег жирија је:
1. Гордана Пајић, етнолог, председник жирија,
2. Биљана Спасојевић, нутрициониста, члан, и
3. Милан Петровић, социолог, члан.

За све дана Сајма у хали Спортског центра изложени су најбољи производи од шљива локалних пољопривредника – ракија, џем, пекмез, слатко од шљива, шљивани колачи, карабан и многи други специјалитети као и штандови привредних произвођача. Ту су и изложба механизације, садног материјала, кување пекмеза, сушење шљиве, печење и дегустација ракије.

Организатори су Општина Осечина, Туристичка организација „Подгорина” и Народна библиотека Осечина.

Фото: Мали Зворник инфо / Удружења жена „Незаборав”

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Архива: Мали Зворник инфо

Амбијентална едукативна радионица на Рожњу: У ризници лековитог биља

Share