У наставку летње кампање у Малом Зворнику прикупљене су одговарајуће јединице дефицитарних крвних група

Континуирано прикупљање довољних количина крви у летњем периоду је изузетно тежак задатак. Општина Мали Зворник и њени грађани су за непуних месец дана, током две акције, дали свој допринос летњој кампањи хуманости са 33 нове јединице крви.

Резерве Б+ и О+ крвне групе су смањене, те је, након манифестације „Сомовијадаˮ, крајем јула, у организацији Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Малог Зворника, у среду, 25. августа, од 9.00 до 14.00 часова, спроведена нова акција добровољног давалаштва крви (ДДК) у Малом Зворнику.

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник ускоро ће обележити прву деценију добровољног давалаштва крви у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”). Првобитно, годинама су акције организоване у зубној амбуланти Дома здравља и у Дому културе.


Према речима доктора Вука Исаковића, акција је испунила очекивања организатора, јер су дефицитарне крвне групе заступљене, а тренутне временске прилике, нагли пад температуре и обилни пљусак, спречили су све заинтересоване да се одазову позиву. Он је изразио наду да ће се наставити овај тренд прикупљања одговарајућих јединица крви, а да ће током јесење кампање бити прикупљено још више драгоцене течности.

„Ми смо свесни чињенице да наши грађани дају крв у најближем суседном Зворнику, али и у Лозници, где сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому, уобичајено четвртком, од 10 до 16 часова, те да референтни Институт за трансфузију крви сада организује пет акција ДДК годишње. Одзив суграђана током две акције, у Сакару и Малом Зворнику, је испунио наше планове”, рекао је секретар Црвеног крста Мали Зворник, Драган Николић, чија је организација најважнији суорганизатор добровољног давалаштва крви, уз пуну подршку локалне самоуправе.

Током данашње акције, позиву се одазвало 16 потенцијалних давалаца крви. Нико није одбијен, а два лица су први пут учествовала у акцији и постали су добровољни даваоци крви.  Крв у Србији могу да дају здраве особе старе између 18 и 65 година, а у специфичним случајевима и млађи и старији. Жене могу да дају крв на четири, а мушкарци на три месеца, те је данас приметно одсуство припадница лепшег и нежнијег пола, јер је пролећна акција организована 26. маја. Једна јединица, или доза целе крви садржи приближно 510 ml, од чега је 63 ml конзерванс, а остатак, око 450 ml, крв.

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потеницијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако нема утицаја пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Масовна вакцинација у Србији против корона вируса почела је 19. јануара. Они који су примили Фајзерову или кинеску вакцину Синофарм крв могу да дају одмах, а они који су примили АстраЗенека и Спутњик В могу кроз две недеље, став је Института за трансфузију крви Србије и Републичке стручне комисије за трансфузијску медицину.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама.

Летња кампања добровољног давања крви, коју 17. годину за редом иницира Институт за трансфузију крви Србије, а у којој учествују организације Црвеног крста Србије сараднице Института на плану прикупљања крви траје четири месеца, све до краја септембра. Циљ кампање је промоција добровољног давалаштва и обезбеђење довољних количина крви у, најчешће, дефицитарном летњем периоду, истакли су реализатор промотивних активности и координатор за мачвански округ, у Институту, Душан Серафимовић и Драган Николић, секретар Црвеног крста Мали Зворник.

Током овог лета 43 града и бројне општине на преко 350 акција, надмећу се за престижну титулу „Шампион солидарностиˮ коју додељује Институт за трансфузију крви Србије.

Извори: Мали Зворник инфо / Црвени крст Србије / Институт за трансфузију крви Србије

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Фејсбук страница портала Мали Зворник инфо

Архива: Мали Зворник инфо

Током пролећне акције прикупљено нових 30 јединица крви у Малом Зворнику

„Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”
Душко Радовић (1922 – 1984)

„Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”
Cesare Cantù (1804 – 1895)

Share