Нови почетак: Ревитализација Хидроелектране Зворник

Званично почиње ревитализација ХЕ Зворник

,,Првенац на Дрини“, тадашња Хидроцентрала ,,Зворник“, пресудно је средином прошлог века утицала на велике промене у миграцијама, досељавању, расту, урбанизацији и развоју општине Мали Зворник нераскидиво везане за хидроелектрану која је данас део Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ (ЈП ЕПС) и у саставу је огранка “Дринско – Лимске ХЕ“ д.о.о. Бајина Башта.

Јубилеј, 60. годишњицу од пуштања у рад далеке 1955. године колектив је обележио радно, а свечано ће се прославити почетак радова на ревитализацији хидроелектране у понедељак, 12. октобра, у 12.00 часова. Поред пензионера, радника, руководства ХЕ ,,Зворник“ и челника општине Мали Зворник, прослави ће присуствовати угледне званице из Министарства рударства и енергетике, стручни сарадници и консултанти из иностранства, извођачи радова, те највиши представници Јавног предузећа „Електропривреда Србије“:

Александар Антић, МРЕ, министар рударства и енергетике,
Мирјана Филиповић, МРЕ, државни секретар,
Љубо Маћић, председник Савета Агенције за енергетику,
Ерика Теоман – Бреннер, Саветник за привреду Амбасаде Аустрије,
Борис Кошутић, економски сарадник Амбасаде Аустрије,
Јасмина Вуловић, заменик директора Немачке развојне банке, KfW-a у Србији (Kreditanstalt für Wiederaufbau („Reconstruction Credit Institute“)),

Др Леополд Хенингер, председник борда директора аустријске компаније „Voith hydro“,
Предраг Крунић, Регионлни менаџер продаје компаније „Voith hydro“,
Кристијан Доплер (Christian Doppler), Вођа пројекта (Project Manager) „Voith hydro“ GmbH&Co KG,

Александар Обрадовић директор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, председник Одбора извршних директора,
Проф. др Александар Гајић, Надзорни одбор ЈП ЕПС,
Дејан Поповић, НО ЈП ЕПС,
Братислав Марковић, НО ЈП ЕПС,
Драган Јовановић, извршни директор за техничке послове производње енергије ЈП ЕПС,
Представници извођача радова (Елнос, Гоша, Михајло Пупин..)


Ревитализација је омогућена уз помоћ кредита немачке развојне KfW банке, у износу од 70 милиона евра. Истовремено ће се постићи три циља: повећати снага за 30 одсто, производња за 70 милиона киловат сати годишње, а биће продужен и радни век хидроелектране за 30 до 40 година.
Такође ће се смањити и трошкови одржавања, јер ће бити омогућена нова опрема са бољим техничким карактеристикама и материјалима и технологијом.
Према досадашњим најавама, ревитализација ХЕ „Зворник“ ће трајати четири године. Сваке године биће урађен по један агрегат, а „Voith hydro“ GmbH&Co KG, компанија позната по пројектовању и извођењу радова у хидроелектранама је, по свему судећи, идеалан избор за ХЕ „Зворник“ јер у ,,Првенцу на Дрини’’ већ 60 година раде два „Voith“ агрегата.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Миодраг Ћирић

Share