Убедљива победа кандидата СНС на месним изборима у општини Мали Зворник

Одржани избори за савете месних заједница у општини Мали Зворник

Опозиција бојкотовала изборе

На изборима за Савете месних заједница у Малом Зворнику, одржаним 5. фебруара, кандидати Српске напредне странке однели су убедљиву победу. Након гласања у 11 месних заједница, освојили су 63 од 67 мандата. За месне изборе пријављено је 109 кандидата за 67 чланова Савета месних заједница. На биралишта је изашло 2.938 гласача од укупно 13.090 пунолетних грађана или 22,40 гласача са правом гласа.

У општини Мали Зворник, по први пут у историји, гласачи су могли да путем гласачких листића бирају своје представнике у саветима свих месних заједница, а укупно је бирано 109 кандидата. Претходних деценија у сеоским насељима гласање је организовано на јавним скуповима. 

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио се свим грађанима који су својим гласањем на изборима за месне заједнице указали поверење Српској напредној странци и њиховим кандидатима.

,,Резултат говори да од тренутка преузимања одговорности за вођење општине радимо само и искључиво у корист локалне заједнице. Убедљивом победом настојаћемо да оправдамо указано поверење грађана и настављамо да градимо бољу будућност за наше окружење“, истиче лидер Општинског одбора СНС и челни човек локалне самоуправе Зоран Јевтић.

Опозиција, коју у Малом Зворнику предводи Социјалистичка партија Србије, позвала је на бојкот ових избора због, како кажу, великог броја неправилности.

,,Изборе смо бојкотовали због тога што је формирана Комисија за спровођење избора, која је формирала бирачке одборе у којима није било представника опозиције, као ни било ког кандидата који се кандидовао у име групе грађана. Сматрамо да је бојкот успео, али напомињемо да то није бојкот партије већ свих грађана који на достојанствен и цивилизован начин нису могли изабрати своје представнике у Савет месне заједнице, јер је то било немогуће пошто су сви чланови бирачких одбора били из СНС-а, тако да је регуларно учешће у самом процесу гласања било бесмислено“, рекао је Богдан Дукић шеф одборничке групе СПС у СО Мали Зворник.

Општински одбор Српске напредне странке Мали Зворник демантавао је пре избора наводе објављене на фејсбук страници Мали Зворник ОО СПС као нетачне. Истина је, како се истиче, у следећим чињеницама:

,,На консултацијама одборничких група са Председником Скупштине општине Мали Зворник одржане пре пете редовне седнице све одборничке групе су тражиле да буду заступљене у Комисији за спровођење избора за савете месних заједница.

На петој редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, 22. децембра 2016. године, именована је Комисија за спровођење избора за савете месних заједница, решењем Скупштине општине Мали Зворник број 06-2452. Од 28 присутних одборника, 27 је гласало „за“, а један одборник није гласао, што значи да су одборници Социјалистичке партије Србије гласали за поменуто Решење. У поменутој Комисији, Социјалистичка партија Србије има своја четири представника и то: Раденка Врачевића, Ратка Петровића, Миланку Петровић и Јелену Јанковић.

Ратко Петровић је поднео кандидатуру за члана савета Месне заједнице Центар 18. јануара 2017. године. Комисија за спровођење избора за савете месних заједница је, поступајући по Приговору, утврдила да Ратко Петровић не може бити кандидат за члана Савета месне заједнице сходно члану 22. став 4. Одлуке о месним заједницама на територији општине Мали Зворник (,,Службени лист општине Мали Зворник“ број 12/16) у којој је прописано да председници и чланови органа за спровођење избора као и секретари изборне комисије и њихови заменици не могу бити кандидати за чланове Савета месне заједнице.

На седници одржаној 01. фебруара, Комисија за спровођење избора за савете месних заједница је донела Решења о именовању чланова бирачких одбора. Седници су присуствовала и два члана Социјалистичке партије Србије, који су када њихов први и једини предлог за члана бирачког одбора Радаљ није прихваћен, напустили седницу Комисије и нису искористили своје право да предложе чланове бирачких одбора осталих Месних заједница. Богдан Дукић је 02. фебруара поднео 23 приговора, које је Комисија одбацила и утврдила да је приговоре поднело неовлашћено лице. Ниједан, од укупно 109 кандидата за члана Савета месне заједнице, није предлагао члана бирачког одбора, већ су чланови Комисије у складу са чланом 24. Одлуке о месним заједницама на територији општине Мали Зворник предлагали чланове Бирачких одбора. У истинитост наведених чињеница, заинтересовани грађани се могу уверити и добити обавештења од Комисије за спровођење избора за савете месних заједница,“ наводи су у саопштењу Општинског одбора Српске напредне странке у Малом Зворнику.

Тим поводом, Општински одбор Социјалистичке партије Србије објавио је следеће саопштење: ,,Поштовани грађани, увек смо се трудили да радимо у општем интересу за целокупну друштвену заједницу, тако је било и тако ће и бити. Истина је да су наши чланови били у Комисији за спровођење избора за месне заједнице, али је истина да су били у мањини и да ниједан конструктиван предлог од њихове стране није био прихваћен.

Такође наши чланови комисије су тражили да сваки кандидат има представника у бирачком одбору. Само тако би била задовољена рагуларност изборног процеса. Ми, као озбиљна и друштвено одговорна партија водили смо рачуна о свим кандидатима, јер је добро познато да политичке организације не учествују директно на изборима за савете месних заједница (што, наравно, у нашем окружењу није тачно). О самој стручности Комисије и њеним менторима не треба трошити речи. Није нам била намера да било шта опструишемо него да на демократски и слободан начин сваки грађанин изабере себи најбољег представника. На велику жалост то тренутно није могуће у Малом Зворнику,“ наводи се у саопштењу ОО СПС Мали Зворник.

Извори: ОО СНС / ОО СПС / EuroBlic / Zorainfo / Мали Зворник Инфо

Фото галерија: Мали Зворник Инфо – Изборни дан у Месној заједници Центар (Колонија)

 

Share