Основна школа ,,Бранко Радичевић“ богатија за хиљаду књига

У четвртак, 31. марта, Основна школа ,,Бранко Радичевић“ је у оквиру акције „Књига солидарности“, коју већ четрдесет година организује Радио Београд,  добила више од 1000 књига. Књиге је уручио Михаило Шћепановић, уредник Радио Београда.

„Књига солидарности“, програмска акција Радио Београда, од оснивања, 6. октобра 1972. године, сакупила је око три милиона књига, много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даривали бројни слушаоци, издавачи и институције.

Захваљујући томе, до сада је основано (или допуњено) више од 1300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.

Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленићи, Куманица и Липањ, а више од 2000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

Откад је кренула у своју хуману, културну и просветитељску мисију, „Књига солидарности“ је настојала да стигне свуда где се говори, чита и пише на српском језику.

Учешће у њеним програмима за ове четири деценије узела су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва.

„Књига солидарности“ је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом „Подвиг године“ Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

Од 2014. године „Књига солидарности“ делује у оквиру одељења РТС Издаваштво, односно службе Баштина и културна продукција РТС.

Прилози о њеним активностима, разговори са учесницима акције, дародавцима и домаћинима, и даље се емитују у уобичајеном термину – недељом – у Јутарњем програму Радио Београда 1.

Уредник: Далибор Крстић

Извор: Основна школа ,,Бранко Радичевић“ / РТС

Фото галерија: Основна школа ,,Бранко Радичевић“

Share