Обележен Светски дан борбе против сиде: Тестирај се на HIV јер је важно да знаш!

Светски AIDS дан окупља људе широм света са циљем подизања свести о HIV пандемији и демонстрира међународну солидарност. Обележава се 1. децембра од 1988. године, а тај дан је прилика да људи широм света искажу подршку људима који живе са HIV/AIDS-ом и да се сете оних који су умрли.

Средња школа, у сарадњи са Канцеларијом за младе Мали Зворник, организовала је обележавање 01. децембра Светског дана борбе против сиде.

У холу школе био је постављен штанд са флајерима, презервативима и симболичним црвеним трачицима, а ученици су могли да виде  и кратак филм о томе како се све могу заразити као и приче особа заражених HIV-ом. Вршњачки едукатори који су прошли обуку у склопу пројекта „Водите љубав а не рат II“ који је реализовало Удружење грађана „Искра“ из Лознице у партнерству са Средњом школом и Канцеларијом за младе, одржали су предавања на  тему заштите репродуктивног здравља младих свим ученицима Средње школе Мали Зворник.

Удружење грађана ,,Искра“ Лозница реализује пројекат „Водите љубав, а не рат II“, који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Татјана Николић и Ивана Несторовић су вршњачки едукатори у Малом Зворнику за заштиту репродуктивног здравља. Добиле су сертификате и приручнике са сетом радионица за вршњачку едукацију, постере и мајице. Њих две прошле су шестодневну обуку на тему заштите репродуктивног здравља и превенције насиља у партнерским везама. Спровеле су едукацију ученика у својој школи, организовале догађај поводом Дана толеранције, а сада су организовале акцију поводом Светског дана борбе против сиде.

Кампање промоције здравља и превенције болести реализују стручни сарадници из Института за јавно здравље ,,Др Милан Јовановић Батут’’, а на окружном нивоу Завод за јавно здравље – Шабац. У Малом Зворнику ову кампању спроводи Дом здравља, Канцеларија за младе и школске установе.

И да се подсетимо како се HIV преноси, односно на који начин се не може инфицирати HIV-ом.

HIV се преноси на следеће начине:

Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),

Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),

Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

HIV се ретко може пренети на следеће начине:

Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни… па у том случају дође до контакта „крв на крв”),

При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),

Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са HIV-ом (бријач, четкица за зубе…).

HIV се никако не преноси на следеће начине:

Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење…,

Додиром, то јест контактом, као што је руковање и загрљај,

Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,

Пољупцем у образ,

Коришћењем истог купатила или тоалета,

Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана HIV-ом,

Коришћењем исте постељине или пешкира,

Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…),

Коришћењем истог базена или сауне,

Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи…),

Конзумирањем хране коју је припремила HIV позитивна особа.

Фото: Канцеларија за младе / Вршњачки едукатори УГ Искра

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share