У Малом Зворнику прикупљено 38 јединица крви током пролећне кампање добровољног давалаштва крви

Придружи се и ти у спасавању живота: У Малом Зворнику прикупљено 38 јединица крви током пролећне кампање

У пролећној кампањи добровољног давалаштва крви, у Малом  Зворнику, где се акције више од десет година организују у кафеу „Кул (Cool)”, од 9.00 до 14.00 часова, у среду, 24. маја, прикупљено је 38 јединица крви.

Позиву за добровољно давање крви одазвало се 44 суграђана, али је, због сезонских прехлада, антибиотске терапије или других медицинских разлога, шесторо пријављениих данас било спречено да дарују најдрагоценију течност, која је неопходна за лечење наших људи у болницама широм Србије.

Седам племенитих дама данас је подржало акцију ДДК, а први пут су крв дале три особе.

Вођа данашње екипе из Института за трансфузију крви Србије био је поново др Саввас Радевић. Сарадници су техничари Бојан Градојевић, Милан Стојишић, Петар Ружичић и возач Зоран Бојовић.

„Општина Мали Зворник је још једном показала своје хумано лице и јако смо захвални на томе. Долазе летњи дани и, што се нас тиче, тежа времена. Из тог разлога увек трагамо за резервама и већим бројем учесника у акцијама добровољног давалаштва крви. У овом делу округа, поред Малог Зворника посетићемо Љубовију и Крупањ, а увек имамо добар одзив грађана. Током сваке кампање настојимо да појаснимо кандидатима колико је важно да дођу одморни и да су нешто доручковали. Изузетно је значајно да буду искрени током попуњавања упитника и свесни да ће ту крв коју они дају неко примити. Стога, морамо бити сто посто обазриви и да водимо рачуна о квалитету крви коју прикупљамо. Све то радимо са пуном свешћу да некоме помажемо”, рекао нам је др Саввас Радевић.

Реализатор промотивних активности и координатор за Мачвански округ, у Институту за трансфузију крви Србије, Душан Серафимовић и секретар Црвеног крста Мали Зворник Драган Николић чине тим који спроводи кампање у Малом Зворнику.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама.

Сваки кандидат за давалаштво крви пролази кроз кратку здравствену проверу крвног притиска, пулса и хемоглобина како би се обезбедила здравствена сигурност.

Ако желите да дате крв, а претходно сте били болесни или под терапијом, мораћете ипак да сачекате мало до одласка у центар за трансфузију. Време привремене забране зависи од болести. Тако од проласка прехладе до трансфузије треба да прође седам дана, а чак пет година након излечења од акутног гломерулонефритиса – болести бубрега. Када је о лековима реч, седам дана је на пример време које треба да прође од узимања антибиотика до давања крви.

Традиционална пролећна кампања Института за трансфузију крви и Црвеног крста Србије спроводи се са циљем да се обезбеде довољне залихе, али и подизање свести о значају донирања крви.

Наши суграђани имају прилику да у општини Мали Зворник дају крв пет пута годишње, свака три месеца у редовним кампањама Института за трансфузију крви у Кафеу „Кул” и лети у Сакару, током манифестације „Дрина је смисао живота”, од прошле године првог дана традиционалног риболовног такмичења „Сомовијада”.

Хвала добровољним даваоцима који и ове године помажу у обезбеђивању резерви крви за све људе којима је она неопходна.

Крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година. Потребно је да буду здраве, наспаване, да обедују пре давања крви и да не буду под дејством алкохола или неких других опијата. Интервал између давања крви треба да буде три месеца за особе мушког, односно четири за особе женског пола.

Извори: Институт за трансфузију крви Србије / Црвени крст Србије / Мали Зворник инфо

Фото: Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

Архива: Портал Мали Зворник инфо

Повежи се и ти: Буди добровољни давалац крви

Новинар-сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Share