Ефикасно управљање јавном имовином – Искорак ка бржем развоју општина Богатић, Мали Зворник и Владимирци

Подршку за унапређење управљања имовином добија 48 градова и општина

Општина Мали Зворник у наредних 18 месеци заједно са општинама Богатић и Владимирци реализоваће пројекат „Ефикасно управљање јавном имовином – искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа”, одобрен у оквиру грант шеме Еxцханге 5 – Подршка локалним самоуправама.

Председник општине Зоран Јевтић присуствовао је 22. јануара у Београду, у Клубу посланика, свечаној церемонији коју су поводом потписивања уговора о реализацији пројеката у наведеној области организовали Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма Европске уније и Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина.

У име партнерских општина, на свечаности су били Ненад Бесеровац, председник општине Богатић и Милорад Милинковић, председник општине Владимирци.

У уводном делу церемоније присутнима су се обратили: министар државне управе и локалне самоуправе – Бранко Ружић, министарка за европске интеграције – Јадранка Јоксимовић, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији – Њ.Е. Сем Фабрици, државна секретарка Министарства финансија – Славица Савичић, помоћник министра финансија – Марко Јовановић и генерални секретар СКГО – Ђорђе Станичић.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је поносан на чињеницу да се пројекат креиран заједнички са општинама Богатић и Владимирци, од укупно 53 предложена пројектна предлога, којима су локалне самоуправе конкурисале за тему која се односи на област управљања имовине, нашао међу 18 који су добили подршку у оквиру грант шеме Exchange 5 – Подршка локалним самоуправама.

Пројектним активностима у општинама Мали Зворник, Богатић и Владимирци у наредних годину и по дана планирано је успостављање ефикасног система управљања имовином, како би се створили предуслови за бржи локални економски развој на територијама ових општина.


Свечана церемонија којом је обележен почетак реализације грант шеме Програма Exchange 5 одржана је 22. јануара 2019. године у Београду. Скуп у организацији Министарства финансија – Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Сталне конференције градова и општина (СКГО) означио је почетак реализације 18 пројеката укупне вредности 3,5 милиона евра, који ће у 48 локалних самоуправа унапредити процес управљања јавном имовином. Програм финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи МДУЛС у сарадњи са Министарством финансија – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (уговорним телом) и СКГО као имплементационим партнером. Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, рекао је да су општине, градови и њихове партнерске организације успешно прошли селекцију за добијање средства из фондова ЕУ.

„Управљање имовином је област која заслужује темељно уређење и зато сматрам да та област, као и стратешко планирање и програмско буџетирање заслужују европску подршку, а програм Exchange 5 је прави доказ за то”, казао је Ружић.

Одобрени пројекти су:

Јачање локалних система за управљање имовином, који реализује град Нови Сад у сарадњи са општинама Апатин и Сремски Карловци.
Ефикасно управљање имовином за успешније локалне самоуправе, који реализује град Пожаревац, у сарадњи са општинама Петровац на Млави, Кучево, Велика Плана, Велико Градиште, Голубац и Жагубица.
Имовина локалне самоуправе – важна карика локалног економског развоја фаза ИИ, који реализује општина Беочин у сарадњи са општином Шид и Центром за равномерни регионални развој – ЦенТриР.
Имовина локалне самоуправе као потенцијал локалног одрживог економског развоја, који реализује општина Бачка Паланка у сарадњи са општином Бач.
Ефикасно и учинковито управљање јавном својином – градивни чинилац транспарентне јавне управе, који реализује општина Куршумлија у сарадњи са општином Блаце, ЈКПД Топлица и ЈКП Блаце.
Ефикасно и учинковито управљање јавном својином у Нишу и Ћуприји кроз увођење географског информационог система, који реализује град Ниш у сарадњи са општином Ћуприја.
Управљање јавном својином – у циљу увећања прихода, одговорности и транспарентности јавне управе и унапређења економских услова и пословном окружењу, који реализује општина Ариље у сарадњи са општинама Лучани, Пожега и Косјерић.
Учинковито управљање јавном својином – искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа, који реализује општина Богатић у сарадњи са општинама Владимирци и Мали Зворник.
Побољшање ефикасности управљања јавном својином, који реализује град Чачак у сарадњи са општинама Горњи Милановац и Ивањица, као и Регионалном агенцијом за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа.
Интегрисани приступ управљању јавном својином у општинама Стара Пазова и Рума, који реализује општина Стара Пазова у сарадњи са општином Рума.
Учинковито управљање локалном јавном својином, који реализује општина Топола у сарадњи са општинама Рековац и Лапово, као и Развојним бизнис центром Крагујевац.
Само правно заокужена јавна својина је добра јавна својина, који реализује град Суботица у сарадњи са општином Сента.
Управљање јавном својином у функцији локалног развоја, који реализује град Крушевац у сарадњи са општином Алексинац.
Јавна својина за развој јавног сектора, који реализује град Ужице у сарадњи са општином Бајина Башта и Регионалном развојном агенцијом Златибор.
Унапређење руралног развоја кроз учинковито управљање имовином, који реализује општина Ковачица у сарадњи са општином Ковин.
Учинковито и ефикасно управљање имовином – утврђивање вредности имовине и нови организациони оквир, који реализује град Крагујевац у сарадњи са општином Баточина.
Уподобљавање јавне својине потребама друштвено-економског развоја, који реализује град Ваљево у сарадњи са општином Уб.
Управљање имовином у корист будућности, који реализује град Смедерево у сарадњи са општинама Жабари и Мало Црниће.

Извори: СКГО / МДУЛС / Општина Мали Зворник

Прилог: Фото галерија – Фејсбук страница Мали Зворник инфо

Share