Трофеј Петроварадина у Малом Зворнику

Петроварадинска бућка која је организована у оквиру IV кола Лиге Србије у лову сома бућком, под окриљем Савеза бућкароша Србије, остаће упамћена у Малом Зворнику као трофејна. Победничка екипа Мали Зворник, Ненад Вучетић и Војислав Стаменковић, освојила је прво место уловом два сома укупне тежине 18 kg и 8 kg, са 26 000 грам поена (збир тежина свих уловљених сомова). Првопласирана екипа, поред награда, добија и 15 наградних поена.

Другопласирани су Миодраг Обрадовић и Бранко Недељковић из Крчедина, уловом два сома, са 16 050 грам поена.

Треће место освојили су Сташа Оцић и Никола Јовановић, екипа домаћина из Петроварадина, са 10 000 грам поена.

Такмичење је одржано 2. јула на делу Дунава од 1258. до 1245. километра. Дан раније, 1. јула, уприличен је тренинг. Учествовале су 54 екипе, са 108 такмичара.

Наредно, V коло одржаће се 7. и 8. јула у Апатину, а VI коло 8. и 9. јула у Кањижи.

I коло Лиге Србије у лову сома бућком одржано је 18. јуна у Сарвашу (Szarvas у Мађарској), II такмичење у бућкању у Ади на Тиси, 25. јуна, а III коло у Сремским Карловцима, 1. јула.

Ово је специфична лига, екипно спортско такмичење, које захтева посебне критеријуме и услове организације. Дан пре сваког надметања бућкароша организовани су једнодневни тренинг и дружење спортских риболоваца који поштују принцип и гесло ,,Ухвати и пусти“ (,,Catch and Release“).

Риболов сома бућком бисмо најбоље могли описати као један од занимљивијих начина риболова који захтева доста знања, искуство, спретност, упорност, добро познавање реке, конфигурације речног дна, односно дубине подводног растиња и спретност приликом управљања чамцем. Приликом ударања бућком по површини воде настаје специфичан звук, који иритира сома и диже га са дна. Лови се тако што риболовац у једној руци држи струк, спуштен поред ивице чамца, а у другој бућку. На крају струка налазе се олово, кићанка од црвене вунице и удица.

Видео запис: Новосадска ТВ

Фото галерија: Михаљ Бузаш / Горан Баленовић

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share