Нови почетак ,,Првенца на Дрини’’

Почела ревитализација ХЕ „Зворник“: Улагања за већу снагу и дужи радни век

У једној од најстаријих хидроелектрана у систему „Електропривреде Србије“ – Хидроелектрани „Зворник“, која ради тачно 60 година, данас је почела ревитализација.

,,Првенац на Дрини“, тадашња Хидроцентрала ,,Зворник“, пресудно је средином прошлог века утицала на велике промене у миграцијама, досељавању, расту, урбанизацији и развоју општине Мали Зворник нераскидиво везане за хидроелектрану која је данас део Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ (ЈП ЕПС) и у саставу је огранка “Дринско – Лимске ХЕ“ д.о.о. Бајина Башта.

Јубилеј, 60. годишњицу од пуштања у рад далеке 1955. године колектив је обележио радно, а симболичним гашењем првог и најстаријег „Voith“ агрегата, који ће у наредних годину дана бити замењен најсавременијим технолошким решењима компаније „Voith hydro“, свечано је у понедељак 12. октобра прослављен почетак радова на ревитализацији хидроелектране.

Према досадашњим најавама, ревитализација ХЕ „Зворник“ ће трајати четири године. Сваке године биће урађен по један агрегат, а „Voith hydro“ Holding GmbH & Co. KG, компанија позната по пројектовању и извођењу радова у хидроелектранама је, по свему судећи, идеалан избор за ХЕ „Зворник“ јер у ,,Првенцу на Дрини’’ већ 60 година раде два „Voith“ агрегата.

Почетку радова присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике, Мирјана Филиповић, државни секретар Министарства рударства и енергетике, Александар Обрадовић, директор „Електропривреде Србије“, Арне Гос, директор канцеларије немачке развојне KfW банке у Србији, Леополд Хенингер, председник борда директора извођача радова компаније „Voith hydro“, чланови Надзорног одбора ЈП ЕПС, Драган Јовановић, извршни директор за производњу енергије, представници извођача радова (Елнос, Гоша, Михајло Пупин..), као и многобројни пословни партнери и представници државних институција, локалне самоуправе…

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који је са руководством ЕПС-а присуствовао почетку радова, рекао је да ће тај пројекат бити финансиран из кредита немачке развојне банке (KfW Group) и нагласио да ће снага електране после ревитализације бити повећана за 30 одсто, а производња струје до 15 одсто или за 70 милиона киловат часова годишње.
– Изражено у новцу то износи три до пет милиона евра годишње – рекао је Антић на конференцији за новинаре у Малом Зворнику. Он је нагласио да је циљ да се животни век те електране која је успешно радила претходних 60 година, продужи за нових 40 година , као и да ће после ревитализације хидроелектране бити унапређена и еколошка ситуација на реци Дрини . Радови, које ће извести компанија „Voith hydro“, на сваком од четири агрегата ХЕ Зворник трајаће по 12 месеци и биће завршени у року од четири године. Након ревитализације укупна снага агрегата биће 125,6 мегавата што је за 30 одсто више у односу на садашњу снагу од 96 мегавата.

Антић је рекао да је компанија „Voith hydro“ једна од најбољих у свету у области производње и одржавања хидро турбина и да једна трећина светске производње хидроенергије потиче из њихових турбина, међу којима су и турбине на Нијагари.
Антић је поручио да је основни приоритет Владе Србије и ЕПС-а одржање енергетске стабилности земље, али и улагања у нове и ревитализација постојећих енергетских објеката.
– Та инвестициона клима се поново враћа у сектор енергетике – рекао је Антић и подсетио да су већ у Костолцу ревитализована два термоблока, као и ХЕ Бајина Башта.
– Енергетска стабилност је приоритет Владе Србије, Министарства енергетике и ЕПС-а и у свим плановима налазе се градња нових производних капацитета и ревитализација постојећих – рекао је министар Антић. – Ревитализација ће допринети већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужиће животни век ове хидроелектране за нових 40 година. Очекивано повећање производње електричне енергије ХЕ „Зворник“ на годишњем нивоу износиће и до 15 одсто, зависно од хидролошких услова, или за око 70 милиона kWh, а додатна енергија вредеће просечно три до пет милиона евра.

Александар Обрадовић, директор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, председник Одбора извршних директора истакао је да је ово година када „Електропривреда Србије“ постаје сасвим другачије организована компанија са циљем да буде ефикасна, успешна и профитабилна, али да ЕПС није стао са обновом производних капацитета.
Обрадовић је поручио да ће и убудуће домаће фирме имати значајан део посла на инвестицијама које ЕПС реализује. Он је када је реч о реализацији инвестиција из кредита навео да ЕПС сада од укупно одобрених кредита за које је гарант држава има око 80 одсто уговорених пројеката, а најавио је да очекује да ће за око годину дана за све одборене кредите ЕПС имати склопљене уговоре.
– Ова ревитализација практично значи повећање снаге за још један постојећи агрегат. Важно је истаћи и учешће домаћих фирми на овом обимном послу, а вредност радова које ће обавити српске компаније је око 17 милиона евра, од планираних 70 милиона евра – рекао је Обрадовић. Директор ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да је данас велики дан за хидросектор ЕПС-а и да инвестиција у ХЕ Зворник много значи и у подизању производње струје и ’’зелене енергије’’.

Директор ХЕ Зворник Томица Јовановић рекао је да је заустављањем агрегата I, у ХЕ Зворник, симболично почела ревитализација те електране, што представља почетак њене нове историје. Он је подсетио да је та ХЕ почела да ради 1955. године и да ће током ревитализације бити уграђена најсавременија опрема која ће повећати снагу електране и производњу струје, а смањиће све трошкове одржавања.
Јовановић је навео и да ће ЕПС из сопствених средстава уложити осам милиона евра и да ће на електрани бити замењена комплетна турбинска опрема, генератори, трансформатори, систем расхладне воде…

Арне Гос, директор канцеларије немачке развојне KfW банке у Србији, истакао је веома добру сарадњу са Владом Србије током протеклих 15 година када је ова банка у пројекте у Србији уложила 1,6 милијарди евра, а половина од тога у пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора. Гос је рекао је да је сарадња са ЕПС-ом веома добра, а један од великих пројеката била је ревитализација ХЕ „Бајина Башта“.

Леополд Хенингер, председник борда директора извођача радова компаније „Voith hydro“, подсетио је на дугогодишњу сарадњу са ХЕ „Зворник“ и нагласио је веома добро пословање са домаћим фирмама.
Томица Јовановић, директор ХЕ „Зворник“, указао је и да предстоје и нова, додатна улагања ЕПС-а у овој ХЕ у вредности од седам милиона евра.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Далибор Крстић / Драган Јовић

Извори: Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС / Blic online / Танјуг / Novinska agencija Beta / Мали Зворник Инфо / Radio Osvit

Видео прилог: РТВ Лотел Лозница

Корисни линкови:

http://www.eps.rs/Lat/Article.aspx?lista=Novosti&id=415

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/597625/Novi-pocetak-HE-Zvornik-Revitalizacija-za-jos-40-godina-rada

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/597618/Pocela-revitalizacija-HE-Zvornik-vredna-70-miliona-evra

http://beta.rs/oms/oms-ekonomija/15411-pocela-revitalizacija-he-zvornik

http://www.waterpowermagazine.com/contractors/control-systems/voith-hydro-holding-gmbh-co-kg/

Share