Први научноистраживачки камп у Доњој Трешњици трајаће десетак дана

Планинарско-бициклистичко спортско удружење „Шарена буква“ из Радаља и Друштво истраживача ,,Зенит“ из Бачке Тополе, организовало је од 8. до 17. јула научноистраживачки камп у Доњој Трешњици, селу које је 2014. године претрпело незапамћене штете од поплава. Ово је још једна прилика да се, поред едукације, промовишу туризам, здрав и активни живот.

По много чему јединствену и значајну манифестацију, која ће по први пут бити организована у овом делу Подриња, подржава и општина Мали Зворник.

,,Око 65 младих истраживача биће смештени у школи у Доњој Трешњици и у шаторима у школском дворишту. Најављени су гости из Бачке Тополе, Суботице, Ваљева, Чучуге и Београда. Свакодневно ће им се придруживати око 25 ученика ОШ ,,Милош Гајић“ из Амајића“, каже Предраг Спасојевић, секретар ПБСУ „Шарена буква“ и један од иницијатора организовања кампа.

Током манифестације, учесници ће истраживати више локалитета у насељеним местима и обрађивати различите области у природи. На Зворничком језеру, у Амајићу истраживаће мочварске биљке у језеру, а у Сакару ће обавити подводно снимање сомова, по којима је ово језеро чувено и ван граница Србије.

Локалитети који су планирани да се посете у истраживањима су:
Присека – Чавчић (лековито биље);
Дубрава – Зверовићи (шумско биље и гљиве);
Гајића брдо (крашки облици рељефа и термалне воде);
Соколине (стене);
Река Борања (рибљи фонд и могућности формирања пастрмског ревира);
Брасинска острва (популација даброва у нашој општини);
Амајић (Зворничко језеро, мочварске биљке у језеру);
Зворничко језеро – Сакар (подводно снимање сомова).

Посебан значај рад кампа ће имати на развој туризма општине Мали Зворник. Планирано је да истраживачи посете Подземни град Карађорђевића и археолошко налазиште на Орловинама.

Радом кампа истраживачи из целе Србије, поред школе у Амајићу, анимираће, поред школе, и актере развоја туризма у општини Мали Зворник, удружење планинара, риболовачко удружење, ловачко удружење и удружење жена.

Једина бојазан коју пре почетка кампа имају је да ли ће бити обезбеђено адекватно водоснадбевање.

Истраживачки камп биће организован сваке године као образовно-туристичка манифестација.

Извори: ПБСУ „Шарена буква“ / Блиц / Мали Зворник Инфо

Фото архива: Планинарска акција ,,Путевима клизишта“ 2014. године

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Корисни линк: Истраживачки камп Доња Трешњица, јул 2017. године

Share