Тријумф посвећености: Одржан пролећни фестивал фолклора у Малом Зворнику

У суботу, 25. маја, у Малом Зворнику одржана је Међународна смотра ветерана и рекреативних фолклорних група „Заиграј срце”, чији домаћини су били малозворнички фолклорни ансамбл и певачка група „Незаборав”. Домаћини су угостили фолклорни ансамбл „Ђидо” из Богатића, КУД „Мост” из Братунца, Удружење за очување традиције „Бирач” из Власенице, Културно-уметничко друштво „Дом културе Ивањица”, Културно-уметничко друштво „Караџић” из Лознице, Фолклорни ансамбл „Вила” – реномирани део СКУД „Железничар” из Новог Сада, Српско културно-умјетничко друштво (СКУД) „Свети деспот Стефан Лазаревић” из Сребренице, фолклорни ансамбл ветерана „Бранко Радичевић” – Центра за културу „СирмиумАрт” из Сремске Митровице, Ансамбл народних игара и песама „Дукат” из Бијељине и чланове Удружења „Ветерани фолклора Мали Зворник”. Гостујуће делегације биле су из Ансамбла народних игара и пјесама (АНИП) „Дукат” из Бијељине и Центра за очување културе и традиције (ЦОКТ) „Јеврем Обреновић” Шабац.

Изузетно упечатљив, за памћење, био је дефиле. У сарадњи са припадницима полиције, сви учесници су прошетали градом и потом приредили бесплатан концерт у препуном Дому културе, где их је поздравио и председник општине Зоран Јевтић. Он је изразио задовољство што се у Малом Зворнику приређују овако квалитетни програми и обећао подршку, коју је и до сада пружала локална самоуправа суфинансирањем и одобрењем пројеката од јавног интереса. Јевтић је најавио да ће за десетак дана бити уприличено и свечано отварање рестаурираног и реновираног дела подземног града Карађорђевића, као и да је у плану проналажење решења за даљу афирмацију и уређење локалитета Орловине.

Организатори смотре уручили су захвалнице учесницима смотре, сарадницима и дародавцима, уз посебно признање Славојки Спасеновић, директорки Библиотеке „17. септембар”, преневши своју захвалност на уступљеним просторијама, разумевању и подршци организовању манифестације установи културе коју Спасеновићева предводи. Пригодан поклон председница Управног одбора УЖ „Незаборав”, Ана Стаменковић уручила је Драгану Ђајићу, уметничком руководиоцу фолклорног ансамбла „Незаборав”, који обележава 40 година прегалаштва у улози оснивача, кореографа и организацији културно-уметничких манифестација у Малом Зворнику, наступајући и за лознички КУД „Караџић”.

Група ветерана фолклора, првобитно опредељена за окупљање суграђана који желе рекреативно да се баве народном игром, ујединила се под окриљем Удружења жена „Незаборав”, ценивши досадашња постигнућа чланица које предводи председница Скупштине Драгица Вучетић, оснивач овог удружења, активног од 2006. године.

Наступивши кореографијом „Игре из Шумадије” у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници, током прославе Дана града, први пут су се јавности представили 16. јуна 2018. године на концерту песама и игара који су приредили ветерани фолклора из више градова Србије и БиХ.

У 2019. години, „Незаборав” је наступио у емисији „Шареница” на првом програму РТС, (3. фебруара), гостујући у мешовитом ансамблу, а недуго потом, на IV фестивалу ветерана фолклора у Малом Зворнику „Љубав не познаје границе” (23. фебруара). Средином марта, учествовали су у уметничком програму Великог прела у Малом Зворнику (13. марта), а почетком априла гостовали су у емисији „Прело у нашем сокаку” на TV HAPPY (07. априла). 

У припреми је и нова кореографија: „Игре из Ваљевске Колубаре”, уз стручну подршку кореографа Слободана Радоичића из Обреновца.

Фолклорни ансамбл „Незаборав” оформио је у октобру 2018. године и певачку групу у Малом Зворнику. Спојиле су их жеље и афинитети да кроз песму негују традицију и наш фолклор. Уметнички руководилац Дуња Блажић, позната нам је и као оснивач певачке етно-групе „Лозице”, женске певачке групе за неговање традиционалних песама. Ова смотра је била и прилика за премијерни наступ наших вокала. Отпевале су бисере староградске музике: „Пред Сенкином кућом” и „Ој, јесенске дуге ноћи”.

Водитељ програма и промотер манифестације био је Далибор Крстић

Медијска подршка и сарадња: Мали Зворник инфо / Лозничке новости

Фото галерија: Мали Зворник инфо / Удружења жена „Незаборав”

Пројекат је одобрен и суфинансиран ради остваривања јавног интереса на територији општине Мали Зворник у 2019. години. 

Пројекат Удружења жена „Незаборав” Мали Зворник, Фолклорног ансамбла и певачке групе – „Заиграј срце”, одобрен је Одлуком председника општине, уз сагласност Општинског већа, под евиденционим бројем 06-347/2019-5. Уговор о суфинансирању Пројекта „Заиграј срце”, број 06-347/14-2, потписан је 19. јуна 2019. године.

Share