Атракције Србије: Јулска екскурзија у Аранђеловац и Тополу

На врху брда Опленац, међу зеленилом густог дрвећа налази се један од најлепших европских маузолеја-цркви. Унутрашњост цркве чине мозаици нестварне лепоте сачињени од око 40 милиона коцкица које заједно осликавају 1.500 фигура репродукованих са најлепших фрески из српских манастира. Још једну посебност ове цркве српско-византијског стила, чини крипта у којој почивају 22 члана династије Карађорђевић.

На само пар метара од цркве Светог Ђорђа налази се кућа краља Петра I, која је данас претворена у јединствени изложбени простор.

Љубитељи историје и антиквитета могу да уживају у разгледању личних предмета, докумената и слика династије Карађорђевић који имају огроман друштвени, историјски и културни значај и вредност.

Поред цркве Светог Ђорђа, баштину српске историје на Опленцу чува стара и доста скромнија црква Пресвете Богородице или Карађорђева црква.

Посебност ове цркве је управо у томе што је у великој мери очуван њен аутентичан изглед, па својом топлином и скромношћу представља прави пример старе, традиционалне српске цркве. 

Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника, на предлог бројног чланства, организовало је, у петак 22. јула, једнодневну екскурзију пут града Аранђеловца у Шумадијском округу, општине Топола и стеновитог брда Опленац.

Све су то места у којима се данас може посетити мноштво величанствених грађевина и истакнутих споменика, уз све лепоте и чари овог дивног, донекле тајанственог и природом богатог краја.

Путовање се финансира средствима од месечне и годишње чланарине пензионера, наших суграђана који су своје поверење указали Удружењу пензионера и инвалида Малог Зворника и користе све погодности проистекле из месечних планова активности Извршног одбора овог удружења.

За све информације о учлањењу, погодностима и предстојећем ангажовању удружења, у 2022. години, можете се обратити председници удружења Драгани Алексић (060 61 908 72), њеном заменику Миленку Мијатовићу (069 80 464 07) и сараднику Стојану Тодоровићу (064 40 273 98).

Фиксни контакт телефон Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника је: 471 069

email address: penzionermz@gmail.com

Адреса: Рибарска бб, 15318 Мали Зворник

Извори: Bookaweb.com Srbija / Serbia.com / Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника.

Фото: Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника.

Фото галерија: Екскурзија у Аранђеловац

Фото галерија: Опленац – Црква Светог Ђорђа

Д.В.К.

Share