Тренер славног мађарског Ујпешта Предраг Пеђа Роган новим лоптама обрадовао најмлађе фудбалере Јединства

Почетком августа, током кратке посете Малом Зворнику, Предраг Пеђа Роган (46), наш суграђанин, остварен у каријери фудбалског тренера, даровао је Фудбалском клубу Јединство, у коме је начинио прве фудбалске кораке, осам квалитетних лопти. Његов чин овога пута није остао незабележен, а обрадовао је чланове клуба млађих селекција. Они ће за тренинге користити пет Пуминих принова, а три лопте су намењене за првенствене утакмице ФК Јединство.

Предраг Пеђа Роган имао је богату играчку и тренерску каријеру. Члан Партизана био је у млађим категоријама у играчким данима. У Фудбалски клуб Ујпешт из Будимпеште вратио се са ореолом већ доказаног тренера на нашим просторима. Мачви и ТСЦ-у утабао је суперлигашке стазе, са Земуном славио улазак у Прву лигу, у Кувајту, са млађим селекцијама, освојио два трофеја на државном нивоу, исписао историју Спартака серијом од седам узастопних тријумфа, победио Партизан двапут, све заокружио тријумфом у Хумској…

Осам година је био у Раду, наставио у Смедереву, па у Кувајту, где је освојио дуплу круну са младом екипом Кације. По повратку, преузео је школу фудбала Спартака у Суботици, каријеру је наставио у Земуну, да би Мачву, после првог дела првенства, оставио на трону одакле се лако пласирала у елиту. Након тога годину дана је био помоћник Небојши Вигњевићу у мађарском Ујпешту, потом се вратио у Србију и преузео кормило друголигаша ТСЦ-а из Бачке Тополе где је био шеф стручног штаба. У октобру 2018. године Роган је постављен за менаџера српског клуба Спартак Суботица. Положај је напустио међусобним договором у јуну 2019. Истог месеца Роган је преузео екипу Напредак Крушевац, са којом је сарађивао пола године.

Богатији за претходно искуство, 1. јуна 2020. године именован је за менаџера трофејног мађарског ФК Ујпешт. Роганова улога била је далеко захтевнија, да клуб опстане у друштву 12 најбољих клубова Мађарске. Као главни тренер, волшебно га је спасио испадања из елитног ранга, а након три пријатељске утакмице, нова сезона у Мађарској почела је 15. августа, првом победом тима који Роган предводи.

Истичемо да је од уласка у прву лигу 1905. године, Ујпешт одиграо 103 сезоне у првој лиги и освојио 20 шампионских титула. Једино је у сезони 1911/12 завршио као првак друге лиге пошто је те године био испао из прволигашког такмичења, а у свим осталим сезонама је био стално у Мађарској првој лиги.

Фудбалски клуб Ујпешт (Újpesti TE), такође познат по именима Ујпешт (Újpest), Ујпешт Дожа (Újpesti Dózsa), УТЕ (UTE), налази се Ујпешту који је део Будимпеште. Боје клуба су љубичасто-беле. Клуб има укупно 20 титула првака Мађарске, 9 титула победника купа и 3 трофеја у суперкупу Мађарске, што га чини једним од најуспешнијих клубова у Мађарској, а и најстарији је постојећи клуб. Велики број славних играча је играло за овај клуб током његове дуге историје. Ујпешт као домаћин користи стадион Ференца Сусе (Szusza Ferenc).

Роганова каријера, успеси и гестови доброчинства још један су изузетан пример за најмлађе заљубљенике у фудбалске вештине, каквих је много у Малом Зворнику, спремних да досањају своје спортске снове.

Извори: Мали Зворник инфо / Фудбалски клуб Јединство / Спортски журнал / Б92 / Спорт Блиц / Новости / Мондо / Википедија

Фото: ФК Ујпешт / Фудбалски клуб Јединство

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

 

 

Share