Акција Живот за младе возаче: Ауто школа ЕРМ води вас на обуку која се памти

Ауто – школа ,,ЕРМ’’ једна је од седам ауто-школа у Србији са којима сарађује Национална возачка академија. За све кандидате са подручја града Лозница, општина Мали Зворник, Љубовија и Крупањ, који су 2016. и 2017. године положили возачки испит и стекли пробну возачку дозволу организовала је 3. новембра бесплатан тренинг безбедне вожње ‚‚Живот за младе возаче“. Покровитељи су Министарство унутрашњих послова Србије и НАВАК, уз помоћ компаније ДДОР Нови Сад. Деоничарско друштво за осигурање и реосигурање Нови Сад је кроз сарадњу са НАВАК-ом до сада уложило у тренинге безбедне вожње за своје осигуранике више од 500 милиона динара.

Реч је о добровољном и бесплатном једнодневном тренингу на коме млади возачи могу да науче нешто више о безбедној вожњи и какве су све последице небезбедне вожње – нагла кочења по мокром коловозу, скретања, проклизавања и слично. На практичним примерима у НАВАК центру сви учесници тренинга уверили су се да разлика брзине од само 10 km на сат може да утиче на то да ли ће доћи до саобраћајне несреће са повређеним особама.

Уз менторство професионалних тренера, млади возачи усвојили су знања о најкритичнијим опасностима. Пружена им је могућност да први пут досегну и пређу границе које пред њих постављају пут и аутомобил.
У сталној комуникацији, под будним оком инструктора и сталоженост ради адекватног и брзог решавања непредвидивих ситуација, имали су прилику да, по кишном дану, коче на клизавом коловозу при малим и великим брзинама, избегавали су препреке на путу, обилазили чуњеве тако да, упркос заношењу, до краја вежбе школска возила Toyota Auris остану стабилна и безбедна.

Како изгледа бити у возилу које се преврће и удара у препреку? Како сигурносни појасеви могу спасити живот и које незгоде возаче могу снаћи ако изгубе контролу над возилом? Национална возачка академија (НАВАК) поседује симулаторе типа „ражањ“ (превртање возила) и „коса раван“ (чеони судар). Сви учесници тренинга су у потпуно безбедним и контролисаним условима осетили ефекат сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде.
Симулатор превртања посебно је прилагођено возило које се окреће око своје осе за 360 степени, те корисници могу осетити како изгледа када се кров аутомобила налази испод њих, у околностима када је последица саобраћајне незгоде превртање аутомобила на бок или кров.

Тренажер за чеони судар конструисан је да симулира брзину од пет до 10 километара на сат (у зависности од тога са које висине се спушта), те на тај начин показује какве опасности се дешавају и при тим малим брзинама.

Ове тренинге су, у организацији Ауто – школе ,,ЕРМ“ и компаније ДДОР Нови Сад, искусили млади возачи и то бесплатно. Акција „Живот за младе возаче“ спроводи се четврту годину заредом, уз подршку МУП-а Србије. Обука се спроводи у сарадњи са седам ауто-школа са којима сарађује НАВАК. По завршетку једнодневне обуке НАВАК је поделила полазницима и Сертификате којим се потврђује да су прошли тренинг који обухвата курс безбедне вожње ,,Живот за младе возаче’’.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Корисни линк: Ауто – школа ЕРМ

У суботу 28. октобра у центру Националне возачке академије НАВАК почео је четврти по реду циклус јединствене превентивне акције Живот за младе возаче. Ове године у организацији МУП-а, компаније ДДОР Нови Сад осигурање и Националне возачке академије чак 1.700 младих возача имаће прилику да потпуно бесплатно стекне нова знања и искуства како би сутра били безбеднији по себе и друге у саобраћају

Сви возачи са пробном возачком дозволом издатом после 1. јануара ове године могу да се пријаве за један од чак 17 термина у којима се одржавају бесплатни тренинзи у центру НАВАК у оквиру нове сезоне акције Живот за младе возаче. Већина термина резервисана је за средње школе, па су овим путем позване школе да се обрате локалним јединицама Министарства унутрашњих послова и одаберу датум за колективну посету ђака са пробном дозволом. С друге стране, они који желе самостално да се пријаве и не чекају школску организацију то могу да учине користећи интернет сајт, на националном Порталу еУправа.

Испитно-едукативни центар Националне возачке академије смештен је у селу Суботиште, поред Пећинаца, 46 километара од београдског моста Газела и отприлике толико од Новог Сада. Измештен је из градског језгра да би обезбедио најбоље услове за рад и максималну заштиту околине, о чему сведочи и специјална студија о Утицају на животну средину, која показује да, у пуном капацитету рада, НАВАК гасовима и буком загађује мање од трактора на околним њивама. Такође, локација је одабрана да би се свима који користе њене услуге обезбедила максимална дискреција и посвећеност раду, што у присуству бројних „комшија“ не би било могуће. Уосталом, читава површина центра опасана је земљаним бедемом високим 2,5 метара.

Извори: SAT Media Group / Национална возачка академија / Ауто – школа ЕРМ / Мали Зворник Инфо / N1 Srbija / Студио Б

Share