Манифестација ,,Људи и мостови“ у сенци трагичне смрти скакача Андреја Беуца

У недељу, 7. августа, у 15.30 часова, на Мосту краља Александра I Карађорђевића, који повезује Мали Зворник (СРБ) и суседни Зворник (РС/БиХ), уприличен је седми сусрет челника Малог Зворника и Зворника. Сусрети се организују у оквиру манифестације „Зворничко културно љето“, уз посредовање Туристичке организације Града Зворника, Туристичке агенције ,,Абеона“ Мали Зворник и Турист инфо Мали Зворник. Изостало је традиционално учешће фолклорне секције Библиотеке ,,17. септембар” Мали Зворник, те Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Зворника, јер су организатори били усресређени на организацију скокова са моста у Дрину.

Стевановић је додао да је њихова сарадња јасна: ,,Одувек смо дисали као један град. И данас више од хиљаду људи свако јутро одлази на школовање или на посао у један или други Зворник. Ми не желимо да границе прекрајамо, не желимо нигде никога да отцепљујемо и нигде никога да припајамо. Наша порука једноставно гласи: Укините све границе на свету. Границе нису добродошле, ма какве оне биле. Не желимо гужву на нашим мостовима, желимо слободан проток људи и робе.“

Покушај да се организују скокови са Моста краља Александра Карађорђевића, који повезује Мали Зворник и Зворник (РС), Стевановић види као обнову својеврсне традиције. ,,Нажалост, мало је Зворничана који данас живе овде, а да су скакали са моста. Ја знам једног или двојицу, који живе у Зворнику. Можда их има, али су се разишли по целом свету. Ово такмичење припада нашим суграђанима са обе обале реке Дрине.“

Коментаришући чињеницу да обнова моста касни годинама, упркос иницијативи и урађеном пројекту, Стевановић је оценио да неко ко одређује приоритете при реконструкцији једноставно даје приоритет изградњи моста између Љубовије и Братунца. ,,Не оспоравамо и не кажемо да то тамо није потребно. Жеља нам је да пројекат обнове овог моста, који ми сигурно не можемо исфинансирати властитим средствима, ако не ове, онда идуће године буде реализован. Наша премијерка и ресорни министар подсећају премијера Вучића на заједничким седницама Влада Србије и Републике Српске “

На питање новинара да ли и даље постоји подршка Влада Републике Србије и Републике Српске, председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић истиче да је прошле године претходни пројекат дорађен уз експертско учешче Саобраћајног института ,,ЦИП“, једне од највећих и најзначајнијих истраживачко-пројектантских и инжењеринг компанија у Републици Србији. Имао сам нове разговоре у Влади Републике Србије. Покренули смо ту тему и очекујемо повољан исход.

Наше општине наставиће сарадњу у области културе, али и у другим областима, а скоковима са моста проширујемо наше заједништво, поручио је Јевтић. У осврту на опоравак од последица бујичних поплава 2014. године, на санацију клизишта Јевтић истиче да је Влада Републике Србије на рехабилитацију путног правца ка Љубовији и Лозници инвестирала око две и по милијарде динара, а главно клизиште које је паралисало саобраћај на ,,Дринској магистрали“ (Државни пут IБ реда 28) је поступно санирано до данашњег безбедног нивоа. Новост је да ћемо, незванично је потврђено, добити ванредна средства за опоравак изузетно оштећене деонице од 1800 метара, од Новог моста ка Малом Зворнику уз разумевање ЈП ,,Путеви Србије“.

Немац Кристијан Вурст, који је један од скакача Ред булове Светске серије сликао се са челницима две суседне општине.

Током ове манифестације, представници Зворника и Малог Зворника презентују своје културно стваралаштво, промовишу туристичке вредности града и општине, а сада је учињен значајан организациони напор ка обнављању старе спортске дисциплине.

Недуго потом, након трагичног губитка врсног словеначког скакача Андреја Беуца, око 16.40 часова, организатори су због трагања за телом преминулог и у знак поштовања жртве отказали концертене садржаје током последња два дана „Зворничког љета“ 2016.

Фото: Мали Зворник Инфо

Новинар: Далибор Крстић

Share