Светосавске свечаности – Приредба Основне школе Бранко Радичевић

Школе у Србији сечењем славског колача и приредбама ученика обележавају школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Прослављајући школску славу, која се обележава у част утемељивача образовања, уз своје родитеље, наставнике и професоре, ученици Основне школе ,,Бранко Радичевић“ у Малом Зворнику певали су, глумили и рецитовали у холу ове образовне установе.

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.

Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990. године.

Савиндан је и слава многих породица и установа. Најбољим ученицима, наставницима и институцијама министар просвете традиционално уручује Светосавске награде за допринос квалитету образовања.

Свој школској деци у Србији, њиховим учитељима и професорима пожелели смо срећну славу, Светог Саву.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share