Акцијом ватрогасаца спречен пожар димњака и објекта

По пријави грађана, припадници одељења ватрогасно-спасилачке јединице у Малом Зворнику успешно су, 27. јануара, у преподневним сатима, у Рибарској улици спречили ширење ватре из димњака.

Пожари димњака су врло чести. Код пожара димњака долази до запаљења чађи у димоводном каналу. Једним савесним односом према сопственом домаћинству, чак и једна необавезна визуелна контрола димњака пре почетка грејне сезоне, била би довољна да прилично смањи ризик од пожара.

На пожаре димњака отпада скоро 20% од укупног броја пожара, са не тако занемарљивим штетама. Осим тога са пожарима димњака долази и до читавог низа других штетних последица. У првом реду, такви се пожари често прошире на читаве објекте, праћени великим материјалним штетама, бројним повредама и људским жртвама, што је још и најтеже. Поврх свега, породица остаје без имовине и крова над главом и то у врло лошим временским приликама.

Димњаке морамо редовно одржавати, чистити и проверавати, често и визуелно, више пута током употребне односно грејне сезоне. Само тако ћемо деловати превентивно и смањити могућност избијања пожара.

Смола у димњаку се ствара услед неодговарајућег огрева, влажног и недовољно сувог огрева, недовољне изолације димњака, неодговарајућег режима рада котла. Довољан је један од побројаних, а најчешће је комбинација више узрока, па је смола ту.

Опасност код пожара димњака прети од неколико појава:

Лет искри – из грла димњака искре лете по крову и на околни запаљиви материјал, што може узроковати запаљење.

Загревање зидова – долази до преноса топлоте кроз зидове којима је обзидан димњак. Ако су на такве зидове наслоњени запаљиви материјали (дрво, папир и слично) може доћи до запаљења и ширења пожара на простор.

Пренос пожара на грађевинске елементе зграде – код неправилно изведених димњака, најчешће у старим објектима, често је могуће наићи на греде које пролазе кроз димоводни канал. Долази до запаљења тих греда и преноса пожара на кровиште и/или међуспратну конструкцију, што може имати катастрофалне последице.

Пуцање димњака – узрок томе је врло висока температура која се развија код запаљења чађи у димоводном каналу – и до 1000°C. Долази до пуцања зида којим је обзидан димоводни канал и сам димњак.

Ватрогасци упозоравају да се пожар у димњаку никад не гаси водом, јер може доћи до експлозије водене паре. Упаљена чађ се, уз предузете превентивне мере, пушта да сама изгори. Ни спољашња површина оџака не сме се поливати, него се водом могу гасити само околни предмети и објекти.

Показатељи да је дошло до пожара димњака су: карактеристичан звук који долази из димњака попут гласног хуктања, јако загрејани зидови којима је обзидан димњак. Понекад су толико врући да може доћи до опекотина приликом дирања таквих зидова, лет искри из грла димњака и карактеристичан мирис паљевине.
У случају да је дошло до пожара димњака позовите ватрогасце на број телефона 193, пригушите отворе за ваздух на ложишту како бисте смањили горење и поступно гасите пећ (ложиште), обавестите комшије о догађају како би сви спремни дочекали ватрогасце. Не уливајте нагло воду у пећ јер би могло доћи до наглог развоја паре што може узроковати опекотине и довести до пуцања пећи услед нагле промене температуре.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Извори: Klix.ba / Синдикат ватрогасаца Србије / Новости / Kolubarske.rs

Пожари Димњака:

http://sindikatvatrogasaca.org.rs/1490-pozari-dimnjaka/

Како поступити у случају запаљења димњака?

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share