Свечано обележен Дан општине Мали Зворник

Доделом јавних признања и културно-уметничким програмом свечано обележен 17. септембар – Дан општине Мали Зворник


Поводом Дана општине Мали Зворник, установљен је посебан облик друштвене захвалности појединцима за допринос развоју локалне заједнице, кроз постигнуте резултате и остварења у науци, производњи, просвети, здравственој заштити, спорту и другим областима друштвеног живота од интереса за Општину Мали Зворник.
У Малом Зворнику је у понедељак одржана свечана академија којој су присуствовале бројне званице, представници министарстава, округа, градова, општина из Србије и Републике Српске, установа, јавних предузећа, верских и других организација, привредних субјеката, војске, полиције, као и бројни новинари.
Овом приликом обележене су и 63 године од оснивања општине, заслужним грађанима уручене су јавна признања, публика у Дому културе видела је промотивни видео материјал о радовима који су започети или довршени у протеклих годину дана, а председник општине Зоран Јевтић упознао је госте са плановима које ова локална заједница има у наредном периоду.

На предлог комисије за избор именовања и друштвена признања, додељено је укупно шест признања, три повеље и исто толико плакета, као и четири посебне новчане награде. У име човекољубља, помоћи коју је обезбедио за Косово и Метохију и све што је учинио за српски народ, повељу општине добио је Арно Гујон (Arnaud Gouillon), француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово” (l’association humanitaire française, Solidarité Kosovo), док је за исказану посвећеност лекарској професији, на име хуманог рада и залагања за грађане Малог Зворника, ово признање додељено и пуковнику, редовном професору интерне медицине, професору др Ђоки Максићу, интернисти – нефрологу, начелнику Клинике за нефрологију Војномедицинске академије, који је током импресивне академске каријере обављао дужности начелника Групе интерних клиника ВМА, начелника Дијагностичко-поликлиничког Центра (Специјалистичке поликлинике) ВМА и координатора за трансплантацију солидних органа на ВМА. За допринос развоју општине, помоћ у довођењу првог великог инвеститора у Мали Зворник и већем запошљавању, повеља је уручена и Бојану Стевићу, државном секретару у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије.


Плакете општине Мали Зворник додељене су Јовани Станојевић, чланици Теквондо клуба „Душан Силни”, која је недавно као представица Србије на светском првенству у ИТФ теквондо-у, одржаном у Минску, престоници Белорусије, од 19. до 27. августа, освојила бронзану медаљу, Гордани Василић, дипломираној правници у пензији, дугогодишњој начелници и стручном сараднику Општинске управе Мали Зворник, и Народној банци Србије (НБС), чији радницу су износ од 4,5 милиона динара прикупили солидарним издвајањима од својих зарада за изградњу моста на реци Равнаји у Радаљу, шестог санираног моста у општини Мали Зворник. Представљао их је Бранко Черевицки.
Специјалне новчане награде добили су Ранко Ристановић, пољопривредник у пензији из Доње Борине, вишегодишњи одборник и поротник, дипломирани правник Ненад Милкић, награђивани аутор потресне приче о о српским борцима који су бранили Кошаре, уз српско-албанску границу подно Проклетија 1999. године, и спречили копнену офанзиву НАТО-а на Србију, Мирослав Петровић, председник МЗ Будишић и дипломирани инжењер електротехнике Владимир Којић, председник МЗ Радаљ за залагање у развоју својих локалних заједница. Сва признања уручили су председник општине Зоран Јевтић и председник СО Мали Зворник, Радован Тадић, а уследио је пригодан културно-уметнички програм.

Поздравну реч упутио је председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић који је стрпљиво навео све госте чије је присуство допринело да овај дан буде што свечаније обележен.
У име награђених, општини се на додели признања захвалио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Бојан Стевић, који је том приликом рекао да је помоћ Малом Зворнику реализована у оквиру активности на равномерном развоју Републике Србије и најавио даљи рад и подршку државе на унапређењу услова живота у општини. Он се одрекао новчаног дела признања које му је уручено, у корист помоћи социјално угроженом становништву у Малом Зворнику.


У говору одржаном пред гостима на седници председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић истиче да је веома задовољан што данас, када је прилика да се говори о оствареним резултатима, руководство општине има шта да каже и чиме да се похвали.
„Резултати рада у нашој општини видљиви су на сваком кораку. Период иза нас био је пун активности. Обезбедили смо континуитет у раду и омогућили реализацију мноштва пројеката, побољшали путну инфраструктуру, наставили обнову електричне и водоводне мреже, обезбедили услове за долазак инвеститора и веће запошљавање, субвенционисали десетине нових радних места, остварили улагања у развој пољопривреде, туризма и других сектора привреде, кроз набавке радова и опреме и финансирање различитих програма и пројеката, а све у циљу остварења бољих и квалитетнији услова за живот грађана. По први пут након низа година, општина Мали Зворник следи једну политику, која је иста на локалу као и на највишем нивоу, и то је дало очигледне резултате.


Након деценија привредног застоја, радом и залагањем општинског руководства, уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије, довели смо у Мали Зворник првог великог инвеститора, који ће у наредне две године, у области производње текстила обезбедити посао за 500 људи. До краја текуће године ангажоваће 200, а до 2020. године још 300 радника, различитог образовног профила, од оних са најнижом стручном спремом до најквалификованијих.
Имам обичај да истакнем да у Малом Зворнику долази време у којем посао неће имати само онај ко не буде желео да ради, па то чиним и овог пута, у жељи да вам скренем пажњу на значај резултата које смо остварили, откако смо преузели улогу оних који воде и развијају нашу локалну заједницу.
Веома сам поносан на све што смо у протеклом, релативно кратком, периоду учини за наше место, а што је најважније, успели да вратимо људима веру у могућност да боље живе, поверење у рад институција и искрену намеру и опредељеност локалног руководства да ради у интересу грађана.
Овом приликом захваљујем свима који су општини Мали Зворник помогли и који ће наставити да јој помажу на путу привредног опоравка и напретка”, рекао је Јевтић у обраћању званицама.

Дан општине Мали Зворник – промотивни видео 2018.

Историјат:

У обиму и саставу какав данас има, општина Мали Зворник постоји од 26. септембра 1955. године, када је званично основана. Пре тог датума, Мали Зворник се, као управна јединица, у документима појављује у саставу различитих срезова.
После Првог светског рата, Мали Зворник био је у саставу Рађевског среза, под управом Крупња, као једна од 15 општина Подрињског округа, насталих унутрашњом административном поделом среза, који је до тада имао 35 сеоских насеља. У саставу Рађевског среза биле су и Радаљска и Доњотрешничка општина.
Указом Президијума Народне скупштине Народне Републике Србије, од 3. априла 1952. године, којим је у Службеном гласнику Народне Републике Србије, 22. априла 1952. године, проглашен Закон о подели територије Народне Републике Србије на општине, градове и срезове, општина Мали Зворник, са још 25 општина и две градске општине у Подрињу, припала је Јадранском срезу. У њеном тадашњем саставу била су насељена места Мали Зворник, Сакар и Будишић.
Поделом територије Народне Републике Србије на општине, градове и срезове, 1952. године статус општине у саставу Јадранског среза добила су и насељена места Доња Борина, Доња Трешница и Радаљ. У саставу доњоборинске општине, била су села Доња Борина и Брасина, а доњотрешничке Доња Трешњица, Амајић, Читлук и Цулине, док Радаљ није имао друга села у свом саставу.
Три године касније, 26. септембра 1955. године, на дан званичног пуштања у рад Хидроелектране „Зворник”, онована је данашња општина Мали Зворник. Датум везан за формално настајање обележаван је као Дан општине Мали Зворник све до деведесетих година прошлог века. Од деведесетих до данас, установљен је 17. септембар, у знак сећања на 17. септембар 1944. године, када су припадници НОВ и ПОЈ пре 74 године ослободили већи део територије и насељених места данашње општине од немачких окупатора у Другом светском рату.

Фото: Мали Зворник инфо/Општина Мали Зворник

Прилог: Фото галерија Мали Зворник инфо

Новинари сарадници: Далибор Крстић / Слободан Пајић /Љиљана Ристановић

Share