Амбијентална едукативна радионица на Рожњу: У ризници лековитог биља

У сарадњи са Креативном Подгорином, током манифестације „Соколски дани”, Удружење жена „Незаборав” је на Рожњу, у недељу, 27. јуна, реализовало нову радионицу „Учимо од природе – Мобилни едукативни центар”.

Рожањ је највиши врх Соколске планине, који се налази на тромеђи општина Осечина, Љубовија и Крупањ, у западној Србији. По планираном програму, нешто пре 10 часова организована је радионица – Брање и употреба лековитог биља и шумских плодова, а за други део програма планирано је – Кување јела са додатком лековитог биља. У очекивању што већег броја посетилаца и учесника манифестације, организатори кажу да постоји идеја да се од следеће године придруже и суседне општине Љубовија и Крупањ, с обзиром да је Рожањ тромеђа ове три општине.

Акције УЖ „Незаборав” усмерене су на прикупљања узорака, видео материјала, фотографија и чланака о лековитом биљу, предавања и обуку за припреме тинктура и цветних есенција, размене искустава о традиционалној рецептури припремања хране, знања о свему што природа општине Мали Зворник и суседних општине несебично дарује.

„Ко се са планином дружи, осмех му је средње име”, истакла је наша стручна сарадница на пројекту Драгица Јанковић, терапеуткиња биљкама и Бахов практичар. Метода др Баха постоји више од 80 година и примењује се свуда у свету. База се налази у Баховом центру у Енглеској, а у Србији се ова метода користи више од 20 година. Много је дивних људи који воле, поштују и примењују методу др Баха, који су стекли знање и вештине да користе Бахове цветне есенције у раду са људима.

„У времену када се живи 300 на сат, појављује се тежња да успоримо корак, ум, да удахнемо излазак Сунца, одморимо очи у крошњама букви и борова… Да децу одвојимо од интернета, покренемо их на физичку активност, а све нас повежемо са самим собом, односно са природом! Планина Рожањ има све тајне алате за фино штеловање ума тела и душе!

„Креативна Подгорина” се придружила и подржала својим знањем и искуством пројекат Удружења жена „Незаборав“ из Малог Зворника „Учимо из природе”, у којем учимо о лековитом биљу. Идејни творац пројекта Драгица Вучетић, покренула нас је и окупила. Друга радионица упознавања лековитог биља удружила је све генерације, од школараца до пензионера. У фокусу је била биљка вилино сито”.


Вилино сито, крављак, краљевац, пупава трава, бели трн, крмски корен, велико сито, шикавац, на Старој планини позната као шереметка. То је вишегодишња зељаста биљка најчешће без стабла из породице главочика. Биљка која је опоравила војску Карла Великог. Наводно је војска Карла В, у XВИ веку у Африци лечена од куге вилином ситом (по некима, род Царлина свој назив дугује управо овом императору).
Стари Словени веровали су у магијске моћи вилиног сита, па су цвет ове биљке користили као амајлију против оговарања и лагања. По народном веровању цвет Вилиног сита набада зло на своје бодље. Истовремео привлаци Божју благодарност, уноси у дом здравље, разумевање, богатство и срецу. Уколико се носи као талисман доноси благодет, здравље, смирење, изобиље, успех и срећу.

„Пошто ова година касни са вегетацијом, биљку смо пронашли у самом зачетку цветања. Корен вилиног сита користи се као помоћ код дијабетеса, екцема, бубуљица, чирева, као диуретик, код стомачних тегоба. Пронашли смо и друге драгоцене лековите биљке: валеријану, вукотрн, кантарион, подубицу, хајдучицу, здравац…

Захваљујући Туристичкој организиацији „Подгорина” из Осечине, посебно директору Драгану Поповићу, Удружењу „Котлић” из Осечине, професорици биологије Јасмини Перић из Основне школе „Војвода Мишић” у Пецкој, удружили смо потенцијале и интересовања на један инспиративан, продуктиван и леп начин! Кроз активности манифестације „Соколски Дани” која нас је све окупила, добили смо нове идеје, нове снаге за даљу сарадњу.

Данас смо имали прилику да уживамо у храни са лековитим и зачинским биљем коју спрема Гоца Васић, члан и оснивач удружења „Креативна Подгорина”. Без њених специјалитета од поврћа, воћа, гљива, лековитог биља, не бисмо могли да замислимо ниједну активност.

Уживајте у сликама природе која у нама буди оно што је највредније и у сликама дарова природе на посебно креативан начин”, истакла је Драгица Јанковић, наша сарадница и домаћин друге радионице.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Удружење жена Незаборав и Мали Зворник инфо

Share