Стипендије Министарства спорта за трофејне Обилиће

Министарство спорта Републике Србије доделило је стипендије најтрофејнијим спортистима за 2023. годину

Бити реалан у својим очекивањима и предузети кораке за побољшање својих шанси на светској спортској мапи шампиона, пут је ка успеху и остварењу циљева. Један од таквих корака је стипендија коју Министарство спорта Републике Србије сваке године додељује младим, талентованим, али и потврђеним српским спортским асовима, којим пружа подршку и препознаје врхунске младе и перспективне спортисте и у великој мери олакшава њихов пут ка спортским планетарним висинама.

„Укупно 424 врхунских спортиста аматера из 52 национална гранска спортска савеза на основу остварених резултата из 2022. године биће стипендирано. Заслужних спортиста има 119, спортиста међународног ранга 141, док је укупан број спортиста националног ранга 164” – истиче министар спорта Зоран Гајић.

🏅 И наши шампиони, Сара Ћирковић и Срђан Томић, потписали су 17. маја уговоре о стипендијама у Палати Србије. 🇷🇸

Боксери Клуба борилачких спортова „Обилић” су својим спортским успесима репрезентовали и Мали Зворник, као чланови репрезентације Србије на међународним турнирима и првенству света.

Сара Ћирковић, дебитујући у конкуренцији сениора и у новој категорији (52 kg) освојила је 25. фебруара бронзу 🥉, „са патином злата”, на престижном боксерском турниру „Странџа” у Софији као увод у нове успехе, а на сениорском првенству света у Њу Делхију, средином марта пласирала се у осмину финала, међу 16 најбољих боксерки планете.

У години највећег успеха, без пораза, незаустављива репрезентативка Републике Србије Сара Ћирковић била је победница финалног меча на Светском првенству у боксу за узраст млађих сениора и крајем новембра донела је блиставо златно одличје 🥇 из Шпаније у Београд, прву медаљу за српски омладински бокс након 24 године.

Светско омладинско првенство у боксу 2022 (22. пут) одржано је у приморском граду Ла Нусији (La Nucía) – Шпанија од 14. до 26. новембра 2022. На турниру је учествовало 596 боксера из 73 земље.

На медаљу у овом веома важном узрасту српски бокс чекао је од 1998. године, када је у метрополи Аргентине, Буенос Ајресу, сребро освојио Геард Ајетовић, док је Дејан Рибаћ освојио бронзу.

Круна њеног досадашњег наступа у рингу била би олимпијска медаља. Париз ће 2024. године по трећи пут (1900 и 1924. године) бити домаћин Летњих олимпијских игара. Уз Лондон (1908, 1948. и 2012.) је то једини град који ће три пута угостити најбоље спортисте планете.

Срђан Томић донео је крајем фебруара сребрну медаљу 🥈, своје друго одличје у Мали Зворник. Омладинци и јуниори Боксерског клуба „Обилић” су се окитили медаљама на међународном турниру „Омладинска Златна рукавица” у Бањалуци.

Бронза 🥉 нашег суграђанина, у октобру 2022. године, на ЕП Монтесилвано 2022 у Италији драгоцена је и једина потврда успеха за српски бокс са овог првенства.

Чланови Боксерског клуба „Обилић” за репрезентацију Србије наступају као такмичари Спортског удружења за бокс „Обилић – 1389 МЗВ” из Малог Зворника.

Овај клуб члан је Спортског савеза Дрина у општини Мали Зворник. Регистрован је 26. октобра 2018. године.

Извори:  Клуб борилачких спортова Обилић / Министарство спорта

Фото: Министарство спорта / Клуб борилачких спортова Обилић / Brian Taylor Photo (USA Boxing) / IBA Women’s World Boxing Championships / Pugilistica D’Abruzzo, Pescara, Abruzzo

Коментари: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share