Одржан други Међународни сајам пољопривреде у Богатићу

Међународни сајам пољопривреде, други по реду, „Богатић 2023” отворио је у суботу, 4. марта, у спортској хали у Богатићу помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић.

Посетиоцима су представљени: опрема, трактори, механизација, сточна храна – семена, противградна опрема и заливни системи. Штандове су имале и пословне банке, као и Управа за аграрна плаћања.

Под покровитељством општине Мали Зворник, а у организацији агронома Драгана Крстића, саветодавца за агроекономију у Пољопривредној саветодавној и стручној служби „Пољосавет” д.о.о. Лозница, организован је одлазак 45 пољопривредника на други Међународни сајам пољопривреде у Богатићу.


Уприличени су сусрети са председником Задружног савеза Србије Николом Михаиловићем, помоћником министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, задуженим за рурални развој, Александром Богићевићем, који је и званично отворио сајам као и са новопостављеним начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем.

Захваливши се локалној самоуправи у Малом Зворнику, Крстић је истакао да су за пољопривреднике из наше општине превоз и улаз били бесплатни, а имали су прилику да се упознају и размене искуства са излагачима из Србије и суседних земаља региона који нуде механизацију, семена, средства заштите, продукте пчеларства, прехрану и осталу разноврсну понуду.


И представници Туристичке организације општине Мали Зворник посетили су Међународни пољопривредни сајам у Богатићу.

Излагачи из земље и региона у суботу су представили скоро све што је неопоходно за успешну производњу од њиве до трпезе: механизацију, опрему за фарме, пластенике, заливне системе, семена, заштитна средства, сточну храну…


Највеће гужве су виђене на штандовима механизације и опреме за полјопривреду, а пажњу посетилаца привукли су нови трактори домаћих произвођача, али и увозни из Кине. С обзиром на цене, које се крећу до 40.000 евра пољопривредници су их само разгледали и од представника излагача тражили информације о могућностима куповине на кредит или уз субвенције Европске банке.

Велики број штандова промовисали су органска ђубрива као здраву прихрану за воћарство, повртарство, ратарсво, сточарство и виноградарство.

Такође, присуствовале су и банке које дају кредите за пољопривредна газдинства са прихватљивим каматним стопама, наглашено је у извештају ТООМЗ.

Извори: Мали Зворник инфо / Туристичка организација општине Мали Зворник / Глас Подриња
Фото: Пољосавет / Туристичка организација општине Мали Зворник

Share