Штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику: Ове године изоставити организовање концерата на манифестацији „Дрина је смисао живота”

Штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику препоручио општини да због актуелне епидемиолошке ситуације ове године изостави организовање концерата на манифестацији „Дрина је смисао живота“

Мали Зворник, 03. јула 2020. године

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у уторак, 30. јуна, размотрили су информацију о стању на подручју општине после изливања бујичних река и потока и информацију о новим подацима везаним за епидемију Ковид – 19 на подручју општине. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију и стање након поплава, Штаб је заузео став да локална самоуправа ове године треба да изостави организовање концерата познатих естрадних уметника, у оквиру манифестације „Дрина је смисао живота”, а новчана средства намењена у ту сврху усмери за решавање проблема насталих услед изливања река. Истовремено Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник дао је зелено светло за организовање традиционалног такмичења у лову сома, регате и пратећег културног програма, уз строго поштовање социјалне дистанце међу учесницима и примену осталих превентивних мера.

У информацији о стању након поплава, наведено је да су, у оквиру радова на отклањању последица невремена, у поплављеним деловима општине у протеклих седам дана вршени поправка сеоских путева и чишћење речних корита.

Пут за Доњу Трешницу оспособљен је уз помоћ припадника Војске Србије и ЈКП „Дрина”, постављањем понтонског моста на месту на којем је набујала Борањска река однела део пута и оштетила конструкцију постојећег моста.

Истакнуто је да је локална самоуправа, приликом поплава, реаговала у наjкраћем року и сву расположиву механизацију упутила на терен, како би решила најургентније проблеме настале услед обилних падавина.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник и председник општине Зоран Јевтић оценио је да ће за санацију штете настале услед поплава бити неопходна значајна новчана средства, с обзиром да су бујице на више локација у општини проузроковале оштећења путева, мостова, водоводне мреже и изазвале плављење више стамбених и других објеката и најавио да ће ускоро бити расписани нови тендери за рад грађевинских машина.

У оквиру информације о стању на подручју општине услед епидемије Ковид – 19, Јевтић је навео да је, према подацима Завода за јавно здравље из Шапца, у Малом Зворнику за сада једно лице оболело од Ковида – 19 и да се особе које су са њим биле у контакту налазе у изолацији.

Он је навео да ће локална самоуправа наставити да пружа неопходну помоћ и подршку лицима инфицираним Корона вирусом, као и њиховим породицама и особама у изолацији, као што је то чинила путем Call центра, за време ванредног стања.

Установама на подручју општине препоручено је да поново уведу обавезно мерење температуре на улазу у објекте, јер је то, како је наведено, једна од мера која веома доприноси спречавању ширења заразе.

Дому здравља у Малом Зворнику сугерисано је да максимално пооштри мере превенције од Ковида – 19.

Наведено је да Ковид амбуланта при Дому здравља уредно ради и да није престајала са радом након укидања ванредног стања.

Став да општина Мали Зворник ове године, због актуелне ситуације, треба да изостави организовање концерата познатих естрадних уметника на манифестацији Дани спортско – рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота”, који окупљају велики број људи, усвојен је уз закључак да риболовно такмичење Сомовијада, регату и пратећи културни програм, у ужем обиму, треба организовати, уз поштовање социјалне дистанце међу учесницима и примену свих осталих превентивних мера.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику Зоран Јевтић навео је да су закључци Штаба везани за организовање манифестације „Дрина је смисао живота”, условни, односно да су подложни променама и да зависе од даљег развоја епидемиолошке ситуације у Републици Србији и евентуалних другачијих одлука које у наредном периоду, у зависности од ситуације, може донети Влада Републике Србије.

„Сви чланови Штаба сагласни су у оцени да није тренутак за организовање великих концерата, када не знамо како ће се ситуација даље развијати и шта може сутра бити. Средства у буџету за организовање концерата имамо, али сматрамо да је боље да их усмеримо за санирање последица поплава”, рекао је Јевтић.

Он је додао да ће општина Мали Зворник пратити одлуке и препоруке Владе Републике Србије и поступати у складу са њима, као што је то чинила за време ванредног стања.

„Најважније је да сачувамо здравље људи и у том смислу предузећемо све неопходне мере превенције. Поменуте закључке усвојили смо уз могућност да се они промене у зависности од ситуације”, рекао је Јевтић, наводећи да се нада да у наредном периоду неће бити потребе за пооштравањем заштитних мера и увођењем нових ограничења и рестрикција.

Истичући да епидемија вируса Корона још није завршена, он је и овом приликом апеловао на грађане да се не опуштају и да одговорним поступањем заштите себе, своје најмилије и читаву заједницу од ширења болести Ковид – 19.

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извор: Општинска управа Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

 

Share