Два Зворника раздвојена Дрином, а спојена пријатељством

Један народ и две државе дели неколико корака Старим мостом. Лева и десна страна Дрине нису само спојене архитектонским подухватом неимара, већ и причом о људима који су се срели и заволели на пола пута.

Драгана Безов је са леве обале Дрине, а Влада је са десне обале Дрине.

„Живимо заједно већ девет година, на мојој обали Дрине, али то нема никакве везе, ми смо сви једно и да нисмо исте вере, људе треба да повезују љубав“, каже Драгана.

На Мали Зворник и Велики Зворник, како га још само мештани називају, одувек су, кажу, гледали као на источни и западни део једног града. Симбол заједништва је у летњем периоду, када се и на једној и на другој страни одржавају бројне спортске и културне манифестације.

„Постоји један природни след заједништва који је настао пре свега због блиских фамилијарних веза, пријатељских веза, због чињенице да смо пре рата и сада, нове генерације, мењали и кадрове, ишли смо у школе у Босну, односно Републику Српску“, каже Далибор Крстић, уредник портала Мали Зворник инфо.

Сваког дана готово хиљаду људи пређе на другу страну обале Старим мостом. Ђаци због школе, а радници због посла, и готово сви имају двојно држављанство. Границу, додају, примећују само када прођу поред полицајца.

„Једноставно пркосимо границама, ја бих рекао, показујемо да су оне у овом моменту физичка препрека, а тежимо да је некад не буде“, каже Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Мост који спаја леву и десну обалу Дрине, али и људе који живе на тим обалама, следеће године би требало да буде реконструисан.

Влада Србије је за радове издвојила 600.000 евра, а након реконструкције, не само да ће мост добити изглед него ће и мештани добити сигурнији прелаз.

Прилог РТС – Два Зворника раздвојена Дрином, а спојена пријатељством

Извор: Радио телевизија Србије – Дописништво Лозница

Новинар: Славица Џиновић

Насловна фотографија: Драган Грујичић

Видео запис: Портал Подриње Инфо

Два Зворника као један – Прилог можете пратити од 8.40.

 

 

Share