Соња и Милош Васић, амбасадори Фондације 1%, основали фонд за подршку талената

Увек драги гост и узоран домаћин својим колегама спортистима, Милош Васић се радо враћа завичају, Доњој Трешњици, Малом Зворнику и Подрињу. Више од две године посећује нас и у друштву своје веренице и супруге Соње Васић. Обрадовала нас је вест да је млади трофејни спортски пар боравио у нашој општини и у својству амбасадора „Фондације 1%”, непрофитне организације коју је покренула група младих људи у јулу 2018. године са циљем да подрже бројне таленте, појединце, групе или установе и пруже допринос побољшању нашег окружења и света око нас.

Прошлог понедељка, 5. октобра, према речима Радмиле Божић, директора Основне школе „Милош Гајић” у Амајићу, посетио их је бивши ученик, а сада истакнути спортиста. Милош Васић. Обишао је матичну школу и изразио жељу да у име своје фондације помогне ученицима. Милош Васић је био матурант основац у Амајићу и Доњој Трешњици, када је изабран за једног од будућих талената за Олимпијске игре у Лондону 2012. године. Рекло би се да је овај момак пуком срећом постао спортиста, међутим иза његовог успеха крију се године напорних тренинга и мноштво одрицања.

Кошаркашица репрезентације Србије Соња (Петровић) Васић и њен супруг, прослављени веслач Партизана и репрезентације Милош Васић, упознали су се на Олимпијским играма у Бразилу 2016. године, а током ванредног стања заједно су тренирали у условима кућне изолације. И Соња и Милош су обезбедили учешће на наредним Олимпијским играма у Токију. Брачни пар Васић овог лета требало је да у Токију прослави четири године од упознавања. Љубав која се родила се на претходним Играма у Рио де Жанеиру, обележила им је претходни олимпијски циклус, па ће, надамо се, следеће године на ОИ имати прилику да прославе петогодишњи јубилеј.

Милош годинама бодри и стимулише талентоване младе спортисте да истрају у амбицијама. На путу до трона, сплет околности, миг судбине, спортска срећа, физичка спремност, психолошка стабилност и таленат пресуђују. Без обзира на бројне обавезе, успео је да издвоји драгоцено време за читаоце нашег портала Мали Зворник инфо и за све своје суграђане. Појаснио нам је своју последњу филантропску мисију:

„Циљ фондације јесте да помаже талентовану децу на разним пољима, а пре свега током школовања. Како смо Соња и ја неко ко је успео уз помоћ многих људи, породица, наших клубова и савеза да направимо спортску каријеру, тако смо дошли на идеју, уз помоћ познаника из „Фондације 1%”, да под њеним окриљем оснујемо и свој фонд. Фонд се зове „Соња и Милош Васић”. Циљ нашег фонда јесте да ми помогнемо колико можемо, наравно уз помоћ наших пријатеља и компанија код којих смо изградили кредибилитет, које поштују наш карактер и интегритет, те су спремни да донирају финансијска средства или опрему у циљу помоћи деци на разним путевима успеха. Већ смо пар запаженијих акција успели да реализујемо. Следећи циљ јесте акција помоћи деци из моје матичне школе „Милош Гајић” и наравног мог завичаја. То је само почетак, а ако се акција покаже дословно онако како је замишљамо онда сигурно желимо да проширимо то и на остатак школских установа у општини Мали Зворник. Имајући у виду да увек има деце која су вредна и добра у школовању, а спутана неким неповољним околностима, сматрамо да је добродошла помоћ у било ком виду, да ли у школском прибору, књигама, у обезбеђивању редовне ужине или учила и опреме која ће подстаћи до тада ограничене и недовољно испољене таленте. Наравно има и деце која тренирају разне спортове, тако да увек имамо неког кандидата коме може да се помогне и у спортском смислу. Из мог досадашњег животног искуства, из периода док сам ишао у основну школу, наши пријатељи, оснивачи фондације, сарадници, волонтери, донатори, односно Соња и ја сматрамо да је помоћ породицама за школовање деце увек добро дошла и може много да мотивише ученика и спортисту. Ја сам већ у понедељак посетио школу, имао пријатан и користан разговор са директорком Радмилом Божић. Наравно, успео сам мало да попричам и са самом децом и наставницима. Усвојили смо сугестије, имамо идеје, па у наредном кораку покрећемо овај пројекат ка остварењу циљеваˮ, истиче наш прослављени суграђанин Милош Васић.

Милош Васић носилац је највиших јавних признања општине Мали Зворник. Поводом 60. годишњице од настанка општине Мали Зворник, Повеља му је додељена 2015. године, када смо се радовали бронзаној медаљи на Светском првенству за сениоре у француском Ожибелеу и пласману у финале првенства којим је изборио пласман на Олимпијаду у Рију 2016. године. Памтимо да је Милош Васић 2009. године био и добитник Плакете општине Мали Зворник, која му је уручена на прослави Дана општине и то поводом пласмана на Олимпијске игре у Лондону 2012. године.

 

 

Принципи „Фондације 1%”:

„Ако барем 1% људи препозна идеју и донира 1% свог времена, знања или новца, континуирано сваког месеца, сигурно можемо учини наше окружење бољим и подстицајним местом.

Када би сваки стоти човек у Србији, који зарађује, донирао само 300 динара месечно, то би било око 100.000 евра месечно”.

Корисни линкови: Фонд Соња и Милош Васић и Фондација 1%

Извори: Мали Зворник инфо / Фондација 1% / Фонд Соња и Милош Васић / Основна школа „Милош Гајић” Амајић / Приче са душом / Блиц спорт

Фото: Основна школа „Милош Гајић” Амајић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

 #Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

 #Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

 #Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Share