Мали Зворник на конференцији „Српско Турски пословни форум” у Измиру

У току је Конференција „Српско Турски пословни форум” у Измиру у Турској

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, са стручним сарадницима, присуствује конференцији „Српско Турски пословни форум” у турском привредном центру Измиру. Конференција је намењена локалним самоуправама и привредницима које желе сарадњу са турским компанијама. Предавачи, модератори и учесници на саветовању су: професор др Марко Шпилер – Центар за менаџмент набавки (ЦМН), оснивач и директор „Центра за менаџмент” и „Института за јавни менаџмент”, представници „УНИЈУС” и „Српско-турског пословног клуба”, представници општина из Србије, међу којима је и Иван Исаиловић, председник општине Крупањ, те представници највећих компанија у покрајини Измир, која припада развијеној егејској регији, са најдужом морском обалом у Турској.

Измир је трећи по величини град у Турској, са око три и по милиона становника, друга по величини лука после Истанбула, и добар саобраћајни чвор. Као лука још од античког доба, Смирна или Измир је напредовала јер њен залив није замуљиван као код других конкурентских трговачких лука. „Izmir International Fair”, најстарији сајам у Турској, сматра се колевком турске сајамске индустрије и одржава се под покровитељством турског Министарства економије. Већ дуги низ година овај сајам је водећа турска трговинска манифестација.

Турска је значајан спољнотрговински партнер Србије, као и инвеститор, посебно када је реч о текстилној индустрији и најављеним инфраструктурним пројектима. У првих шест месеци 2018. године је наш извоз у Турску износио 137 милиона евра и бележи пораст у односу на исти период 2017. године од 11,1 одсто, а увоз из Турске, иначе 17. привреде по јачини у свету, у нашу земљу је 403 милиона евра, наводе у Привредној комори Србије. На листи земаља у које Србија извози, Турска заузима 18. место са уделом од 1,7 одсто у укупном извозу Србије. Турски парламент ратификовао је недавно нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, чиме су створени услови да се већи број производа нађе на бесцаринском режиму трговине између две земље.

Извори: Центар за менаџмент набавки / Привредна комора Србије / Википедија

Фото: Центар за менаџмент набавки / Приватна архива

http://www.cmn.rs/2018/12/medjunarodna-konferencija-%E2%97%8F-13-16-januara-2019-hotel-ontur-izmir-turska/

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share