Атракција: Јато лабудова на Зворничком језеру

Средином маја посетили су нас неуобичајени гости. Јато дивљих лабудова пронашло је привремено станиште на Зворничком (Дринском) језеру. Појаве се повремено, атракција су за све суграђане и туристе.

Призор који је редак, својом камером забележио је учитељ Предраг Спасојевић, у Сакару, а фото апаратом Миодрага Ћирића, врсног и трофејног риболовца, који годинама афирмише туристичке потенцијале Малог Зворника, осликани су природа и амбијент језера, крај сеоског насеља Будишић, у којем, после хладног и кишног периода, борави осам лабудова.

,,Данас сам их сликао недалеко од Будишића. Прилично су питоми и дозвољавају рибочуварској служби прилаз до два метра. Зворничко језеро постаје права оаза биљног и животињског света, те се поред орлова белорепана, орла рибара и соколова сада могу видети и лабудови. Свест локалног становништва увелико се мења у корист заштите приобаља, биљних и животињских врста овог акумулационог језера, које је још увек неискоришћени бисер Подриња“, истакао је Миодраг Ћирић.

Зворничко језеро је прва акумулација на Дрини. Припремни радови на изградњи бране и пратећих објеката Хидроелектране ,,Зворник“ почели су 1948. године, а језерски басен је напуњен водом 1955. године.
Тада је потопљено више од 800 хектара земље да би се створило језеро дугачко 25 километара, узводно од 45 метара високе бране код Зворника и Малог Зворника, са најужим делом од 200 и најширим од 3.000 метара.

Просечна дубина Зворничког (Дринског) језера је око седам, а највећа измерена 39 метара. Површина језера износи 8,1 квадратних километара, а акумулирано је око 90 милиона кубних метара воде.

Језеро је у летњој сезони посећено купалиште становника Подриња и туриста који овде проналазе своје уточиште. Осим чамаца, по њему крстаре глисери, скутери, одржавају се регате, веслачка и спортско риболовна, те пливачка такмичења.

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Миодраг Ћирић

Gallery with ID 23 doesn't exist.

Видео прилог: Предраг Спасојевић

https://www.youtube.com/watch?v=09vXTlah11c

Share