Расплет: Погон за производњу столарије у Брасини запослиће 15 радника до краја године

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и председник Скупштине општине Радован Тадић угостили су јуче представнике интернационалне компаније „Yavuz“, која у Брасини до краја године намерава да отвори погон за производњу PVC и дрвене столарије и запосли 15 радника. На састанку је договорено да склапање уговора о коришћењу некадашње хале „Кончара“ у Брасини, коју ће општина дати инвеститору у закуп, буде обављено за недељу дана, у четвртак, 14. децембра, у сали Скупштине општине Мали Зворник.

Челници малозворничке општине разговарали су са власником и генералним директором компаније Мустафом Јавузом и његовим сарадником о свим важним детаљима будуће сарадње.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, инвеститор намерава да у халу у Брасини пресели производни погон из Нових Бановаца и за почетак, у наредних месец дана, запосли 15 радника, док би у другој фази, најкасније у наредне две године, запослио минимум још 15 радника.

Он је саопштио да ће пословни план компаније „Yavuz“ општина Мали Зворник подржати кроз програм доделе субвенција за отварање нових радних места, јер се ради о озбиљном послодавцу, који у Малом Зворнику планира проширење производње и пријем већег броја радника, уколико се за то створе повољни услови.

„Директор компаније „Yavuz“, приликом јучерашњег разговора, рекао нам је да је ова фирма оријентисана развојно, ка унапређењу и проширењу производње, те да је вољна да у Малом Зворнику у будућности ангажује и двоструко већи број запослених од најављеног, уколико дође до стварања повољнијег пословног амбијента“, казао је Јевтић и додао да је директор ове компаније изразио спремност да у таквим околностима покрене производњу на још једној локацији у Малом Зворнику.

„Што се тиче неопходног кадра, за рад у производњи овој компанији биће потребни махом столари и машинбравари“, објаснио је Јевтић и додао да је тестирање кандидата за посао предвиђено одмах након потписивања уговора о закупу простора, у четвртак, од 10.00 часова, те да ће тај део посла бити обављен у сарадњи са локалном испоставом Националне службе за запошљавање.

Прилику да се састану и разговарају са представницима фирме „Yavuz“ челници општине Мали Зворник имали су и пре око месец дана, када је делегација општине у којој су били посетила фабрику ове фирме у Брчком (БиХ) и обишла њена производна постројења.

Том приликом они су могли да се увере у озбиљност намера потенцијалног инвеститора, који у Босни и Херцеговини запошљава око 400 радника у више погона.

Фирма „Yavuz“ у Србији послује под именом Компанија Bauwin Decor д.о.о. Основана је 2015. године у Београду, као део међународне групације “Yavuz Internacional Company”, која има преко 60 пословница у свету и 1000 запослених. Компанија се бави производњом, продајом и пружањем свих услуга из области алуминијумске и PVC столарије. PVC профиле и PVC столарију производе под брендовима Bauwin и Kirchberger. Осим тога, компанија ,,Yavuz“ производи и продаје ролетне, комарнике, секциона гаражна врата, равне и декоративне панеле за врата, дрвена собна врата и дрвене гарнишне. У понуди имају и лимена гаражна врата, блиндирана врата, ALU жалузине, ALU и PVC клупице, зебра завесе, тракасте завесе, полиуретанске пене, силиконе и лепкове.

Погон „Кончара“ у Брасини постаје погон интернационалне компаније. Неизоставни део свих локалних предизборних програма и обећања, наоко уништен, отписан и зарастао у шибље, оштећеног крова, коначно је уређен, није више руина и спремно чека инвеститора. Општина је овај пословни простор недавно у потпуности реновирала, а ради његове заштите и очувања увела двадесетчетворочасовни видео надзор. Објекат са земљиштем на којем се налази заузима површину од око 1700 m2 и погодан је за организовање различитих производних делатности.

Све досадашње власти, од увођења вишестраначја су у програмима развоја општине рачунале на овај погон, али су имале потешкоће са отварањем фабрике у Брасини.

Крајем осамдесетих у лозничкој Вискози је радило више од 11.000 радника. Производња у главном делу холдинга обустављена је још у фебруару 2005. године и од тада је у Вискози радио само део Корда и погон Свиле у Брасини. На почетку спровођења социјалног програма 2002. године Вискоза је имала око 6.700 запослених, а после последњег круга реструктурисања фабрика, стечај у децембру 2008. године дочекала је готово потпуно пуста, са само 15 запослених.

Купце су безуспешно чекали и на крају дочекали стечај Копд, Транспорт, Лозофан, Хемиремонт, Стандард, Крупањка, Целвлакно, Свила, Целулоза и Центрофан. Та предузећа из холдинга Вискозе нису продата иако је вредност капитала у свим фабрикама смањена по 50 одсто и све заједно нуђене су по укупној почетној цени од тадашњих 131,1 милион динара. Због незаинтересованости купаца, две најављиване аукције на којима је требало да буде продата имовина нису ни одржане, што је био разлог да се Агенција за приватизацију одлучи за стечај као последњу опцију.

Годинама је, потом, општина Мали Зворник водила правну битку за власништво над објектом у Брасини. Истина је да су одборници, и у периодима великих превирања, продужене економске кризе и промена локалне власти, били готово увек једногласни у подршци заједничком интересу суграђана да један погон Вискозе који је припао Малом Зворнику коначно проради.

Уочи локалних избора 2016. године, у четвртак, 31. марта, одржана је XXXVII редовна седница Скупштине општине Мали Зворник, последња у старом сазиву. Председник општине Зоран Јевтић истакао је том приликом да је запошљавање грађана било приоритет и задатак власти пре избора и након њих. Најавио је могућности за улагање турског капитала у текстилни погон, а постојало је и интересовање Италијана за део објекта који би био намењен производњи обуће. Тадашњи заменик председника Општине Мали Зворник Богдан Дукић, као учесник у преговорима, потврдио је постојање два писма о намерама. Могући инвеститор била је ,,Дрина обућа“ из Зворника (,,Обућа” д.о.о. Каракај).

Средином јула 2017. на X редовној седници локалног парламента у Малом Зворнику, одборници су информисани да је покренут поступак ревитализације погона ,,Кончара“ у Брасини, уступањем простора предузећу „Brasina – Shoes“. Уз субвенције Владе Републике Србије, предузеће ДОО „Обућа“ Зворник, до краја 2017. године, у Малом Зворнику планирало је отварање погона за производњу обуће и, за почетак, запошљавање 120 радника са подручја ове општине. У њему је у наредне две године било планирано запослење још око 30 радника. Отварање погона у општини Мали Зворник омогућило би директан извоз на руско и кинеско тржиште.

Подстакнут заплетом који је потом уследио, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, изнео је свој став о изложеној проблематици и на XII редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, одржаној у петак, 29. септембра,

,,Након изборне победе, приликом преузимања одговорности, затекли смо од претходне власти индустријску зону од само 40 ари. Увећали смо је на 70 ари, а успећемо, са доступним окружењем, да тај простор проширимо до 90 ари. У оквиру активности на довођењу инвеститора у нашу општину, одржани су бројни састанци у Београду и један од најважнијих средином септембра у Лозници. Погон у Брасини био је опустошен. Сада је уређен, није више руина. Спремно чека инвеститора, безбедан је и има видео надзор. Директор и власник предузећа „Brasina – Shoes“ Владимир Мијатовић имао је нашу пуну сарадњу, сазвали смо састанак, информисали људе, организовали у априлу са Националном службом за запошљавање (НСЗ) први Сајам запошљавања у Средњој школи Мали Зворник. Очекивали смо да ће он добити подстицаје државе, али смо сазнали да је тај потенцијални инвеститор имао опрему која је старија од три године и не задовољава прописане критеријуме за доделу субвенција“.

Последње новости о успешним преговорима изненадиле су локалну јавност брзином реализације.

Крајем октобра, делегација руководства општине, у којој су били председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, председник Скупштине општине Радован Тадић, привредник и одборник Драган Савић, посетила је фабрику ове фирме у Брчком (БиХ) и обишла њена производна постројења. Овом приликом, челници малозворничке општине са представницима компаније „Yavuz“ разговарали су о могућностима и условима за реализацију предложене пословне идеје коју је инвеститор убрзо прихватио.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић / Саша Трифуновић

Архива: Мали Зворник Инфо

Мали Зворник спреман за нову инвестицију: Отварање погона за производњу столарије

 

Share