Више од шест милиона динара у Малом Зворнику опредељено за подстицај наталитета

Општина Мали Зворник у 2017. години определила 6.300.000 динара за подстицај наталитета,

За раст наталитета у општини Мали Зворник у последње две године из општинског буџета издвојено је преко 10 милиона динара, док је за 2017. годину у исту сврху планирано 6.300.000 динара. Издвајањем средстава на име финансијске подршке породицама са децом или такозваног родитељског додатка, општина спроводи проактивну локалну популациону политику, с циљем поспешивања родитељства и повећања броја новорођене деце.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, локална управа на овај начин жели да допринесе заустављању тренда опадања броја становника и поправљању демографске слике у општини.

„Одлука о проширењу породице у великој мери зависи од економске ситуације, односно материјалних услова, и с тога тежимо да помогнемо породицама , да охрабримо и подстакнемо будуће родитеље да се остваре у најважнијој животној улози“, изјавио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, по повратку са научне конференције „Ка бољој демографској будућности Србије“, којој је присуствовао у Свечаној сали САНУ у Београду у понедељак, 27. фебруара.

Према одлуци којом је на нивоу локалне заједнице у Малом Зворнику регулисано право на родитељски додатак, висина ових давања у 2017. години за прво дете износи 55.000 динара, за друго 65.000, док за треће и свако следеће новорођено дете родитељи имају право на износ од 75.000 динара.

У 2016. години право на родитељски додатак остварило је 88 корисника, за исто толико рођене деце, и то 38 корисника за прво дете, 23 за друго, 21 за треће, 5 корисника за четврто и 1 корисник за девето по реду рођено дете. У претходној, 2015. години, исплаћено је укупно 79 родитељских додатака.

И поред позитивне популационе политике у општини Мали Зворник евидентан је негативан природни прираштај. Број умрлих у последње две године готово двоструко је већи од броја рођених. Према подацима Матичне службе у Малом Зворнику, у 2016. години рођено је 84, а умрло 160 лица. У 2015. години рођено је 92 а умрло 159 лица.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Скуп у Српској академији наука и уметности (Фото Танјуг/Димитрије Гол)

 

Share