На пролеће реконструкција моста Краља Александра Првог Карађорђевића

Потписан Споразум о одобравању донаторских средстава за реконструкцију моста на Дрини

Министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија посетио Зворник приликом чега је договорен пројекат обнове моста Краља Александра Првог Карађорђевића који спаја овај град са Србијом

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписали су у понедељак, 4. децембра, у Зворнику Споразум о финансирању пројекта у оквиру сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. Овим Споразумом Министарство Граду Зворнику одобрава наменска донаторска средства у износу од 600.000 евра за имплементацију пројекта реконструкције моста Краља Александра Првог Карађорђевића.

Тегелтија је напоменуо да је средства обезбедила Влада Републике Србије, док ће Влада Републике Српске заједно са Градом Зворником пратити имплементацију пројекта.

,,Ми се надамо да ћемо у лето наредне године завршити овај пројекат који је један од највреднијих који је одобрен од стране Владе Србије и то је знак колико је ово важан пројекат и за једну и за другу земљу“, рекао је Тегелтија.

Градоначелник је истакао да очекује да до краја марта наредне године буде изабран извођач радова и да са првим данима априла почне реконструкција моста.

,,Реконструкцијом је предвиђена замена дотрајалих делова челичне конструкције, пескарење и фарбање челичне конструкције у целости, замена носећих греда и коловоза, те изградња расвете. Ради се о специфичном објекту гдје власништво над њим имају две државе и четири субјекта, али се надам да ћемо све у вези са тим усагласити током јануара. Наш захтев и апел према институцијама и Србије и БиХ јесте и да се дозволи да овај пешачки мост буде међународног карактера, односно дозвољен за прелаз не само грађанима који имају личне карте Малог Зворника и Зворника, него и другим ма одакле да су, а који имају исправне путне исправе. На томе ћемо радити наредне године“, рекао је Стевановић.

Подсећамо, почетком августа на мосту Краља Александра Првог Карађорђевића (Старом мосту) уприличени су осми сусрети суседа, општине Мали Зворник и града Зворника ,,Људи и мостови’’ 2017. године.

,,Две године се интензивно припремамо за реализацију заједничког пројекта. Вредност пројекта је негде око милион евра, а Саобраћајни институт ЦИП је одрадио темељну техничку контролу пројекта. Недавно смо разговарали са министром у Влади Републике Србије, задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем. Био је крајем јула гост манифестације ,,Дрина је смисао живота“. Општина Мали Зворник издвојила је ове године средства за пројектовање, односно дораду пројекта, како бисмо покушали оспособити мост за погранични путнички саобраћај. Желимо да омогућимо малогранични промет и саобраћај између два суседа. Видећемо да ли ћемо добити подршку у надлежним министарствима и владама. Лобираћемо тамо где смо утицајнији, свако у свом делокругу, са старим и новим, ревидираним, пројектом. Упркос тешкоћама и препрекама, управо због тога што осећамо да смо један град, сматрамо да је овај мост ту да нас спаја. Потребно је обновити га и мењати међудржавне споразуме који нам отежавају прелазак“, изјавио је тада, на манифестацији ,,Људи и мостови’’ 2017. године, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта ,,Реконструкција моста Краља Александра Карађорђевића” потписан је средином септембра 2010. године. Према првим предрачунима, израда пројекта за реконструкцију моста износила би око 50.000 евра, а реконструкција око два милиона евра. Суседи су властитим средствима финансирали пројектну документацију, још пре шест година, што је био иницијални корак који је представницима државне администрације био сигнал колико је важна и велика потреба за реконструкцијом моста. Првобитно је предвиђено да се изврши пескарење гвоздене конструкције и њено фарбање, затим да се уради нови коловоз, тротоари, расвета и, евентуално, да се поставе клупе за одмор. Заменом коцке асфалтом смањиће се тежина моста, што је значајно за носеће стубове, на којима ће притисак бити мањи, а тиме и век трајања бити дужи. Пројекат је, током протеклих година, предат бројним домаћим и међународним инвестиционим фондовима, чиме су и алтернативно покушавали осигурати од донатора средства за темељну реконструкцију моста Краља Александра I Карађорђевића. Испоставило се да је договор две владе, почетком септембра 2017. кључан за обнову Старог моста.

Стари мост у периоду СФРЈ / ФНРЈ

Историјат: Дужина моста је око 150, а ширина 7,20 метара, изграђен је од гвоздених конструкција са развијеном површином од око 14.000 метара квадратних. Тежина тада уграђене челичне конструкције износила је око 950.000 тона, Његова изградња коштала око 13,5 милиона динара, када је однос динара и енглеске фунте био један према један. Тест издржљивости био је карактеристичан: на мост је довезено 30 хиљада тона камена, који је ту остављен да стоји 15 дана. Након успешног теста, одобрена је дозвола за његово пуштање у промет. Представљао је модерно чудо градитељства, узевши у обзир тадашње могућности и технологију којом су располагали. Све радове надзирало је Министарство трговине, а поред домаћих, били су ангажовани и инострани инжењери, посебно из Русије.

Као и током прохујалих векова, у периоду Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (од 1. децембра 1918. до 3. октобра 1929.), односно Краљевине Југославије (од 3. октобра 1929. до 29. новембра 1945.), Зворник је био веома важно трговачко место. Саобраћај и пренос робе, обављао се углавном коњском запрегом, а нешто касније и моторним возилима, а са ближом околином превозило се са познатим коњићима – самарицама. Транспорт низ Дрину обавља се лађама, познатим као “зворникуше”. За бољи и бржи транспорт робе из суседног Малог Зворника, у почетку се користила скела, а почетком 20. века изграђен је и дрвени мост, који није могао лако да се одупре временским приликама и често набујалој Дрини.

Поред чувеног моста у Београду, који је део историје, Подриње има сачуван и употребљив мост краља Александра I Карађорђевића – гвоздени мост на Дрини. Давне 1919. године, Мали Зворник је посетио краљ Александар Ујединитељ, праунук Вожда Карађорђа, који се заветовао да ће премостити „Дрину племениту међу“. Вождов завет испунио је његов праунук, и већ 1922. године, српски трговци су почели да планирају градњу моста на месту где се искрцао краљ Александар. До реализације градитељског чуда тог времена протекле су пуне четири године, и 1926. усваја се данашње решење гвозденог моста на Дрини. Годину дана касније радови су почели и после пуне две године – 1929. године испуњен је завет Карађорђа. Мост је свечано отворен 12. јануара 1930. године и носио је назив Мост краља Александра I Карађорђевића. Почетком Другог светског рата је порушен. Обнова, која је почела у јесен 1945. године, завршена је у јуну 1946. када му је промењен назив у Мост Филипа Кљајића Фиће (по народном хероју из НОР-а).

Првобитни назив му је враћен 2009. године. Браћа Борис и Игор Голубовић, који су први покренули иницијативу, истакли су да Зворник има неколико значајних историјских споменика, али је мост његов заштитни знак. Подржала их је Група грађана Зворника, а ову иницијативу, у име грађана, Скупштини општине Зворник пренео је тадашњи одборник Милан Ђокић.

Мост Краља Александра I Карађорђевића, осим сталне употребе, има историјску, естетску и архитектонску вредност. Данас и као пешачки мост представља врло важан симбол спајања и разумевања људи у Подрињу.

Корисни линк:

Потписан Споразум о одобравању донаторских средстава за реконструкцију моста на Дрини

Извори: Градска управа Зворник / Мали Зворник Инфо / N1 / Dnevni list Danas / Zvornik Danas / Blic Online / Вечерње новости

Фото галерија: Kandinsky Photo

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Архива: Мали Зворник Инфо

Одобрено финансирање санације моста Краља Александра I Карађорђевића на Дрини који повезује Мали Зворник и Зворник

Share