Први научноистраживачки камп у Доњој Трешњици: Осми дан кампа протекао је у знаку роњења.

Рониоци Јован Петровски, Денис Тодоровић и Мирослав Вујачић одржали су 15. јула предавање младим истраживачима о роњењу, ронилачкој опреми и свему што њихов позив подразумева. У току прекјучерашњег културно-уметничког програма пристигли су рониоци из Ронилачког клуба ,,Ронити се мора“ из банатске Беле Цркве, Јован Петровски, Денис Тодоровић и Мирослав Вујачић. Њима су се придружиле колеге из ронилачког клуба „Green House“, из Сомбора, Милан Зурковић, Золтан Нађ и Дејан Бараћ и у суботу су заронили у Зворничко језеро испод хотела Видиковац, у покушају да сниме велике примерке сомова којима наше језеро обилује. Будући да је вода била веома мале провидности, нису успели да направе задовољавајуће снимке. Данас ће наставити обуку деце у роњењу и извршиће ново зарањање.

Уз подршку председника Зорана Јевтића, представници Општине Мали Зворник обезбедили су сплав за рониоце. Сплавом је управљао искусни и познати риболовац Миодраг Ћирић.

У намери да забележе блиски сусрет са великим сомовима, по којима је Зворничко језеро чувено, Јован Петровски, Денис Тодоровић и Мирослав Вујачић, чланови Ронилачког клуба „Ронити се мора“ из банатске Беле Цркве и Милан Зурковић, Золтан Нађ и Дејан Бараћ из сомборског ронилачког клуба „Греен Хоусе“, више од сат времена провели су у суботу ронећи у дубинама, испод хотела „Видиковац“, али безуспешно. Како су објаснили, вода је била слабе провидности и то им је отежало посао. Спуштали су се до 15,5 метара дубине, али нису успели да направе задовољавајуће снимке. Током роњења, како су рекли, већ после шест метара, у језеру је потпуни мрак. ,,Вода је била топла, роњење пријатно, али, очигледно, сомови нису били расположени за изненадне госте. Био је ово покушај да неки капитални примерак сними и камера, али се то није остварило. Надамо се да ће следећи пут бити више успеха“, рекао је Предраг Спасојевић, организатор кампа у Доњој Трешњици, у оквиру којег је и обављено роњење у језеру.

Планинарско-бициклистичко спортско удружење „Шарена буква“ из Радаља и Друштво истраживача ,,Зенит“ из Бачке Тополе, организовало је од 8. до 17. јула научноистраживачки камп у Доњој Трешњици, селу које је 2014. године претрпело незапамћене штете од поплава. Ово је још једна прилика да се, поред едукације, промовишу туризам, здрав и активни живот. По много чему јединствену и значајну манифестацију, која ће по први пут бити организована у овом делу Подриња, подржава и општина Мали Зворник. 

Новинари: Слободан Пајић / Предраг Спасојевић / Далибор Крстић
Фото галерија: Слободан Пајић / Предраг Спасојевић

Share