Организација за пољопривреду и храну Уједињених Нација (ФАО) испоручила пумпе за наводњавање

Организација за пољопривреду и храну Уједињених Нација (ФАО), у понедељак 7. септембра, поделила  је општини Мали Зворник помоћ у виду пумпи за наводњавање за прва три домаћинства која су након мајске поплаве претрпела штету на пољопривредним газдинствима и као приоритет приликом попуњавања упитника навела овај вид помоћи.

Преко ФАО организације у нашој општини у оквиру првог круга помоћ је добило око 120 домаћинстава, којима су испоручени пакети сточне хране, ђубрива, семена пшенице, луцерке, саднице купине, малине, шљиве и вишње, две пољопривредне машине, пет пластеника. Поред тога од истоимене организације стигли су и пакети за око 300 домаћинстава у виду сточне хране за говеда.

У току ове године очекује се почетак поделе помоћи у другом кругу, где је Упитнике са приоритетима попунило око 300 нових домаћинстава која су евидентирана пописом штете на пољопривредним добрима након мајских поплава 2014. године.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Уредник: Далибор Крстић

Извор: http://malizvornik.rs/

Корисни линкови:

http://www.fao.org/home/en/

http://www.kvalitet.org.rs/organizacije/organizacije-za-hranu-i-poljoprivredu

FAO IIFAO III FAO IV FAO V

Share