Проба војне вежбе „Век победника 1918-2018” 5. новембра на Зворничком језеру у Сакару

Војна вежба „Век победника 1918-2018” у Малом Зворнику

Србија ће стогодишњицу величанствене победе у Првом светском рату обележити војном вежбом „Век победника 1918-2018”. Биће то највећа војна вежба виђена до сада на овим просторима и трајаће од 5. до 11. новембра. Ови маневри биће изведени на девет локација – на војним полигонима на Пасуљанским ливадама, на Пештеру, у Тителу, Међи, Боровцу и Орешцу, као и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице.

Припадници Специјалне бригаде Копнене војске Србије у понедељак, 05. новембра, на Зворничком језеру у Сакару, од 14 до 15 часова, обавиће генералну пробу војне вежбе „Век победника 1918-2018”, која ће, поводом стогодишњице победе у Првом светском рату, 10. новембра бити изведена и у општини Мали Зворник.

„Учесници вежбе ће бити одевени у униформе Војске Србије и користиће маневарску муницију и потребне артифиције (пиротехничка средства) за извођење вежбе”, саопштено је из ове јединице.

Провери спремности Специјалне бригаде Копнене војске Србије 05. новембра, као и централном догађају у оквиру војне вежбе, пет дана касније, моћи ће да присуствују заинтересовани грађани и медији, који ће том приликом моћи да виде како изгледа деловање ове јединице у више различитих ситуација у ратним околностима.

Приказивању војне вежбе „Век победника 1918-2018” у Малом Зворнику претходиће тродневно увежбавање припадника поменуте јединице, које ће се на локацијама Зворничког језера одвијати од 02. до 06. новембра.

О Специјалној бригади Копнене војске Србије:

Припаднике ове јединице красе особине одважност и храброст, оданост Отаџбини и Бригади, врхунска увежбаност, и бескрајно узајамно поверење, борбеност, част и необично строг кодекс понашања и живљења.

Специјална бригада је тактичка јединица, организована на модуларном принципу (са засебним целинама), која се састоји од диверзантских, противдиверзантских, противтерористичких и падобранских јединица намењених за извођење диверзантских, противдиверзантских и противтерористичких дејстава, извиђање и прикупљање обавештајних података, првенствено у непријатељевом распореду, у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима у операцијама Копнене војске и Војске Србије.

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и мањих делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре”

Командант Специјалне бригаде је бригадни генерал Мирослав Талијан

Специјална бригада се састоји од:

Командног батаљона; Противтерористичког батаљона; 72. извиђачко-диверзантског батаљона; 63. падобранског батаљона

Команда Специјалне бригаде је у Панчеву, а јединице су стациониране у Нишу и Панчеву.

Специјална бригада реализује следеће задатке: извиђање у стратегијској, оперативној и тактичкој дубини, извођење диверзија на непријатељским војним објектима, учешће у обавештајним операцијама, решавање талачких ситуација, уништење терористичких група, угушење оружане побуне, откривање и обележавање циљева за дејство авијације и артиљерије и спасавање оборених пилота, остављених и убачених извиђачко-диверзантских група и појединаца у позадини непријатеља.

Да би испунила своје задатке, Специјална бригада организује интензивну обуку, која се реализује током трогодишњег периода. Први део је селективна обука, други — основна обука специјалних јединица, а трећи део представља напредна обука специјалних јединица.

Селективна обука траје девет, односно 13 недеља, седам дана недељно. Тежиште обуке је усмерено на одабир најбоље ментално и физички способних и високо мотивисаних кандидата који могу издржати изазове с којима се могу сусрести током службе. За време селективне обуке кандидати реализују садржаје из следећих предмета: физичка обука, гађање и ватрена обука, тактичка обука, тактичка обука специјалних јединица, топографија и оријентација на земљишту, падобранска обука и завршни испит.

Основна обука специјалних јединица траје годину дана (два периода по шест месеци) и састоји се од: физичке обуке, гађања и ватрене обуке, тактичке обуке, тактичке обуке специјалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, средстава и система за ватрену подршку, средстава телекомуникација и процедура саобраћаја телекомуникационим средствима и тактичких вежби.

Напредна обука специјалних јединица траје две године и обухвата усавршавања путем курсирања, при чему се похађају следећи курсеви: извиђачко-диверзантски курс за официре и подофицире, виша падобранска обука, курс инструктора падобранства, курсеви енглеског језика, курсеви снајпериста, обука у преживљавању у природи, курс алпинистике и ГСС, курсеви за рониоце, курсеви рушења елемената и материјала, курсеви импровизованих експлозивних средстава и курс инструктора обуке у преживљавању.

Осим обуке у Специјалној бригади, део припадника бригаде се школује и обучава у центрима за обуку у иностранству.

У састав  Специјалне бригаде ушле су 63. падобранска бригада и 72. специјална бригада, које су одликоване Орденом народног хероја 14. октобра 1999. године и Орденом ратне заставе 16. јуна 2000. године.

Дан Специјалне бригаде обележава се 29. септембра.

Специјална бригада је размештена у два гарнизона — Панчево и Ниш, у касарнама „Растко Немањић” у Панчеву и „Аеродром“ у Нишу. У касарни „Растко Немањић“ размештени су Команда, Командни батаљон, Батаљон за противтерористичка дејства и 72. извиђачко-диверзантски батаљон, док је у касарни „Аеродром“ размештен 63. падобрански батаљон.

Мото припадника Специјалне бригаде је:

Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред!

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Војска Србије

Фото: Министарство одбране и Војска Србије

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share