Јубилеј Предшколске установе „Црвенкапа”

Поводом јубилеја, 50 година предшколског васпитања и образовања у општини Мали Зворник, деца и колектив Предшколске установе „Црвенкапа” организовали су прославу. Према програму, свечаност почиње у петак 2. новембра пријемом гостију и изложбом дечјих радова у вртићу. Наставља се културно уметничким програмом „Црвенкапа – наш вртић”, у Дому културе, а дружење званица и васпитача биће уприличено у хотелу „Ројал Дрина”.

Прва зграда вртића

Предшколска установа „Црвенкапа” почела је са радом 1. новембра 1968 године. Установа је те давне 1968. године била смештена у бараку код „Прогреса” са две собе и кухињом у којима је боравила комбинована група од двадесеторо деце и група продуженог боравка од 7 до 10 година.

На самом почетку Установа је имала два радника који су обављали стручне послове у васпитно образовном процесу. Након тога Установа се премешта у садашњу Рибарску улицу где остаје до новог пресељења, у откупљено одмаралиште београдског Секретаријата унутрашњих послова, у насељу Виле. До 1976. године Установа ради као самостална радна организација. Тада се интегрише са Основном школом „Бранко Радичевић” из Малог Зворника.

Објекат у Рибарској улици

Из састава Основне школе издваја се 1981. године и од тада је самостална радна организација коју је основала Самоуправна интересна заједница дечје заштите Мали Зворник, а након тога од 1991. године оснивач Установе је Скупштина општине Мали Зворник. Како је број деце растао из године у годину то се наметнула потреба за изградњом наменског објекта за боравак предшколске деце. Сарадници који су током многих година бринули о Установи, помагали у настајању и пратили развој, сигурно су дали видан допринос и својим радом убрзали процес који су Установу довели до места које јој и припада.

Објекат у насељу Виле

Потом, 1986. године изграђен је модеран објекат садашње Установе у Дринској улици, функционалан и простран, укупне површине 881 м2, расположивих капацитета за смештај стотинак малишана, узраста од једне до седам година. Објекат је имао четири радне собе са пратећим просторијама: фискултурна сала, кухиња, вешерај, канцеларије и био је опремљен неопходном опремом и средствима за целодневни боравак.

Модерни вртић у Дринској улици

Како се број деце у наредном периоду стално повећавао, Установа је била приморана да фискултурну салу преуреди у радну собу. Објекат је доста добро сређен и опремљен, али и даље нема довољно капацитета да прими сву децу. Услед недостатка простора, Установа 2009. године добија средства од Националног инвестиционог плана за доградњу две нове радне собе, па су од септембра 2009. године сва деца уписана у вртић, а листа чекања је само прошлост.

Две епизоде Забавно-едукативне емисије за децу „Коцка, коцка, коцкица” снимљене су, средином седамдесетих година прошлог века, са малишанима малозворничког забавишта, на простору наше и зворничке општине. Епизода „Лето на селу”, 8. септембра 1976. године и епизода „У планини”, 15 . септембра 1976. године.

Извор: Историјат Предшколске установе „Црвенкапа”

Фото: Мали Зворник инфо / Предшколска установе „Црвенкапа”

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share