Препоручено увођење бонитета за вакцинисане и ограничења за запослене који нису вакцинисани

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник усвојио је на седници у среду, 6. октобра, предлоге Завода за јавно здравље из Шапца за подстицај становништва на вакцинисање против заразне болести Ковид – 19, у циљу сузбијања епидемије, и у складу с њима дао препоруке привредним субјектима да поред поштовања превентивних мера уведу одређене бонитете и ограничења за запослене.

Препоручено је да вакцинисане раднике награде са два дана плаћеног одсуства, а невакцинисане удаље са рада, уколико не доставе доказ о прележаној болести Ковид-19, а за упорне, који нису вакцинисани, захтевају негативни PCR тест, не старији од 72 сата, или антигенски тест, не старији од 48 сати.

Све трошкове таквих тестирања сносили би запослени.

У информацији Завода за јавно здравље из Шапца наведено је да је ситуација у погледу епидемије на подручју Мачванског округа нестабилна, претећа.

Број новооболелих има осцилаторни ток, из дана у дан.

Број прегледа у амбулантама и број хоспитализованих се повећава, као и број преминулих.

У септембру је највећи број оболелих од почетка пандемије, 8980, а највише оболелих је у добној групи од 35 до 49 година.

Завод је констатовао да као друштво нажалост нисмо искористили време које нам је било омогућено за једину сигурну превентивну меру вакцинацију, уз молбу Штабу за ванредне ситуације да узме активније учешће у заједничкој борби против заразне болести Ковид – 19 и да све привредне субјекте подсети о мерама које су на снази, о важности друштвене одговорности сваког појединачног правног субјекта по јавно здравље целокупне заједнице и да је неопходно да преузму одговорност у поштовању свих важећих мера.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику, Зоран Јевтић, апеловао је на суграђане који нису вакцинисани против вируса корона да приме вакцину, заштите себе, своје ближње и допринесу заустављању епидемије.

Он је захвалио грађанима који су обавили вакцинацију и тиме показали озбиљност и одговорност, те позвао оне који нису вакцинисани да то учине што пре.

Јевтић је подсетио да је на територији општине Мали Зворник другу дозу вакцине примило више од 60 посто грађана, што је изузетан резултат који ову локалну заједницу по успеху на плану вакцинације издваја у округу, али и на нивоу државе.

Мали Зворник је једна од неколико општина и градова у Србији које медији већ месецима наводе као добар пример по броју вакцинисаних грађана.

Директорка Дома здравља у Малом Зворнику, Валентина Ристић, известила је чланове Штаба за ванредне ситуације да на подручју општине, закључно са 4. октобром текуће године, има 97 активно оболелих од заразне болести Ковид – 19.

У протеклој седмици регистровано је 46 позитивних пацијената.

Тестирано је укупно 149 грађана, и то 146 антигенским тестом, а троје PCR тестом.

Према њеним речима, у последњих неколико дана уочен је благи пад броја заражених.

У Дому здравља у понедељак је регистровано 12 оболелих, а у уторак петоро.

Ристић је навела да је међу зараженим велики број деце.

Вакцинација пацијената на пункту за имунизацију у Средњој школи у Малом Зворнику одвија се континуирано.

„Влада велико интересовање за вакцинацију. Они који су примили прву и другу дозу вакцине долазе да приме и трећуˮ, рекла је Ристић и истакла да Дом здравља у Малом Зворнику има све вакцине, осим руске, те да пацијенти вакцину „Спутњикˮ могу примити у Здравственом центру у Лозници.

Она је навела и то да је међу заинтересованим за вакцинацију највећи број оних који су  прележали Ковид – 19 и претрпели све тешкоће и непријатности које ово обољење носи са собом.

Реч је о пацијентима који су раније били противници вакцинације и избегавали да приме вакцину, али су сада, након искуства са болешћу, постали свесни значаја вакцине и потребе да је приме.

На крају данашњег заседања, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео је закључак о предузимању санационих радова на причињеној штети од поплава вода 2. реда и других елементарних непогода на подручју општине Мали Зворник.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Препорука Број: 820-38/1 – Препорука привредним субјектима

Препорука Број: 820-38/2 – Препорука вакцинације

Закључак Број: 820-38/3 – Закључак о предузимању санационих радова

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима

#Ковид19 #КоронаВирус #Корона #Сачувајживоте

 

Share