Мали Зворник традиционално подржао Летњу кампању добровољног давалаштва крви

У оквиру XIV Летње кампање добровољног давалаштва крви, коју организује Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст, уз подршку локалне самоуправе, акција давања крви у Малом Зворнику, наши суграђани, гости и такмичари, 28. јула, другог дана спортско-риболовног надметања „Сомовијада“, крај плаже у Сакару, одазвали су се позиву да дарују драгоцену течност и допринесу обезбеђењу довољних количина крви у традиционално дефицитарном летњем периоду. 

„Вашу хуманост неко ће носити у срцу целог живота.”

Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, изразио је захвалност свим добровољним даваоцима крви, локалној самоуправи и Црвеном крсту Мали Зворник.

„Овом приликом смо, из техничких разлога, радили нешто краће. Нашем позиву одазвало се 35 посетилаца малозворничке манифестације „Дрина је смисао живота”. Имамо 30 давалаца, а пет је привремено спречено да дају крв у суботу, због летњег премора, пада хемоглобина или употребе антибиотика током лечења акутне болести. Тежимо да достигнемо оптималне резултате и очекујемо да ће већ наредне године, традиционално, више од 40 учесника манифестације учествовати у летњој кампањи, када су најпотребнији”, нагласио је Серафимовић. Прошле године, крв је дало 26 посетилаца „Сомовијаде”.

Према речима Драгана Николића, секретара Црвеног крста Мали Зворник, задуженог за организацију и промоцију добровољног давалаштва у нашој општини, Мали Зворник је још једном угостио представнике Института за трансфузију крви Србије и постао део XIV летње кампање ДДК, а о здрављу свих посетилаца манифестације бринула је медицинска екипа Дома здравља Мали Зворник. Поред редовних учесника, међу којима је било и племенитих људи који дају крв јубиларни педесети пут, поштујући чињеницу да су потребе за крвљу свакодневне, председник братске општине Трговиште Ненад Крстић, његов помоћник Братислав Крстић и председник Организационог одбора манифестације Дани спортско – рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота” Младен Перић одазвали су се летњој акцији добровољног давалаштва крви.

Сви учествујемо у обезбеђивању довољних количина крви за пацијенте у болницама: грађани, који имају између 18 и 65 година који дају крв на акцијама које организује Црвени крст, овлашћена трансфузиолошка служба која прикупља, тестира и припрема крв за примену код пацијената којима је потребна ради терапије, лечења или излечења. Крв не могу да дају лица за која лекар утврди да болују од акутних и извесног броја хроничних обољења код којих би давање крви угрозило њихово здравље или здравље примаоца крви.

„Крв вреди колико и живот који је том крвљу спасен. Крв као и живот нема цену!”

Фото илустрације: Црвени крст Србије / Red Cross of Serbia

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник Инфо

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић 

Share