Председник општине Мали Зворник честитао суграђанима крсну славу – Светог Прокопија

Српска православна црква и верници славе данас Светог великомученика Прокопија.

Овај светитељ је крсна слава и заштитник Малог Зворника.

Честитку суграђанима за славу председник општине, Зоран Јевтић, упутио је у име руководства општине и у своје име, са жељом да дан посвећен Светом Прокопију проведу и прославе у благостању.

Поводом крсне славе, у цркви Сабора свих Срба светитеља јутрос је служена света литургија.

Након молитве, уз учешће великог броја верника, уследила је литија до чесме код цркве Часног крста у стени и ломљење славског колача.

Обележавањење крсне славе општине Мали Зворник у току дана биће уприличено и у згради Општинске управе, у присуству свештеника, руководства општине и запослених.

Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. века. Иако су ретке породице које овај празник обележавају као своју крсну славу, овај светац је од давнина веома поштован у нашим крајевима.

Рођен у Јерусалиму. Првобитно име било му је Неаније и био је војвода у служби цара Диоклецијана.

Спада у ред „огњених светаца“ у које се убрајају још и Свети Илија и Огњена Марија.

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер свети Прокопије походи и благосиља младенце. Традиционално, сматра се да овај дан није добар за купање у рекама и другим текућим водама. Каже се: “Ни у гору, ни у воду”. Избегава се чак и сахрањивање. У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим патроном. Сматра се и заштитником деце. Славили су га каменоресци и бунарџије. На данашњи дан се избегавају свађе и псовање.

По свим српским крајевима постоје разни обичаји и веровања у вези овог празника и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар.

Share