Седам хиљада душа: Аутентично сведочење о судбини српских заробљеника у Првом светском рату

У петак 23. јула, у великој сали Дома културе, уприличена је пројекција филма „Седам хиљада душа” и у Малом Зворнику, првој општини Подриња чији су грађани имали прилику да спознају истину о српским заробљеницима из Првог светског рата, потиснутим догађајима из националне историје. Колектив библиотеке „17. септембар” и локална самоуправа у Малом Зворнику препознали су значај тренутка и подржали промоцију овог филмског остварења које је на светским фестивалима, до сада, овенчано са око 40 награда, а пре два дана, 21. јула, је презентован у оквиру специјалне селекције на 28. Фестивалу европског филма Палић.

Страдање око 90.000 српских заробљеника током Првог светског (Великог) рата у аустроугарским логорима на подручју данашње Чешке, од којих се више од 7000 њих никада није вратило својим кућама, тема је филма редитеља и сценаристе Сањина Мирића.  

Протагонисти овог филма су, у заједничком подухвату који је подразумевао ентузијазам, преданост, уважавање значаја и поштовâње према жртвама, уз пуну посвећеност расветљењу мање познатих или необјашњиво потиснутих детаља из националне историје, публици у Подрињу представили сва, до данас, документована и аргументована сазнања о логору и спомен-костурници у Јиндриховицама. Ова сеоска општина, у округу Соколов, налази се у близини границе са Немачком, а удаљена је око 25 километара од чувене бање Карлове Вари. Други логор, Броумов, на североистоку је Чешке, у карловохрадечком крају, недалеко од границе са Пољском.

„Тема српских заробљеника и интернираца из Првог светског рата запостављена је и дан-данас. Још од времена рата, чини се да они нису могли да се уклопе у тај, ратнички , ослободилачки наратив, где се, пре свега, ценио војник са пушком у руци. Логори Јиндриховице и Броумов имали су око 500 објеката, а услови живота тамо су били изузетно тешки, без јела, без обуће и одеће. У Јиндриховицама се налази и маузолеј где су остаци жртава тих логора, 7.100 српских и 189 руских. То је, после Зејтинлика, друга највећа српска војничка гробница на свету”, рекао је редитељ Сањин Мирић током обраћања публици у Малом Зворнику.

Рад на филму почео је бојењем архивских фотографија из логора. Постоје десетине фотографија из логора Броумов, захваљујући лекару Георгу Лангеру који је, као аматерски фотограф, фотографисао заробљенике, а остале фотографије су из Музеја „Соколов”, из архива Србије и YMCA (Асоцијација младих хришћана). Најдрагоценије приче српских логораша прикупио је и написао холандски новинар Анри Абер 1919. године, а та је брошура на српски језик преведена тек 2018. године.

Филм је снимљен у продукцији друштва чешко-српског пријатељства „Родољуб” из Прага. Копродуценти, односно организатори продукције, су редитељ Сањин Мирић, историчар Петар Бергман и Јелена Ћирић, правник по струци и песник по вокацији, афирмисана и позната читалачкој публици у Малом Зворнику, где је гостовала у јулу 2018. године. Она је, као натуршчик, дебитовала управо у овом филму улогом Кларе Линхарт, Чехиње, која је радила као куварица у логору. Уз њу, у награђеном документарно-играном остварењу, наступају Вид Луковић, Зузана Хрушкова, Наталиа Жалинска и многи други житељи Чешке. Лик доктора Георга Лангера у филму тумачи режисер Лордан Зафрановић, а протојереј Срђан Јаблановић који служи у руској православној цркви у Прагу, одиграо је свештеника који је преживео Јиндриховице и после рата је описао у црквеној штампи свој најстрашнији догађај из логора.

„Сви су се одрекли хонорара, био је то њихов допринос представљају истине о страдању невиних. Тика Станић је био наратор у филму, а музику су уступили Бора Дугић и Сања Илић, оснивач групе „Балканика”, који нажалост није више са нама”, рекла је Јелена Ћирић, истакавши да је ово прилика да историјско сећање на жртве ранијих времена, уграђене у темеље наше слободе, буде заувек очувано. У срдачном разговору, након емитовања филма, посетиоци пројекције пренели су своје утиске и предлоге протагонистима, а један од закључака је да ово остварење заслужује своје место у образовном програму, током школовања ученика и студената.

У намери да се досегне виши ниво свести и културе сећања нашег народа, наши гости су најавили наставак ове турнеје, након летњег предаха, те снимање новог филма о српским хероинама.

Извори: РТС / РТРС / Мали Зворник инфо

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share