Позоришна представа „Време части и поноса” у четвртак у Дому културе

Позоришна представа „Време части и поноса” , 26. април, у 19.00 часова. 

Организатор: Библиотека ,,17. септембар“ – Мали Зворник.

Позоришна представа „Време части и поноса” урађена је по књизи „Живот преточен у памћење” Миће Живојиновића. Комад је режирао Бошко Пулетић, глумац Националног театра у пензији.

Представа „Време части и поноса” хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства двојице горостаса српске историје, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе војне академије, своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало до самог краја њиховог живота!

Представа прати историјске догађаје од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја солунског фронта, ослобођења поробљене Отаџбине и стварања прве Југославије.

Историјске личности и ратне догађаје нису увек процењивали исто, али им је љубав према народу и Србији, као и лични интегритет увек био исти!

Одломак из текста представе:

„Наврхунио се читав један век у коме су Србија и њена војска, јединственим примером жртвовања у историји ратова за свој физички опстанак, обележили трајним памћењем једно време, у коме се нису разликовали официр и посилни, у истом рову за спас Србије и избављење њеног народа. То време незаборава, у коме је реч била тврђа од закона; песма као одбрана и заштита, а суза једини лек и храна; време, у коме је поданик делио последње парче хладне и скамењене проје са својим краљем; време, у коме је опанак прегазио чизму, а шајкача надвисила шлем; време зиме и глади у коме нам је једини огрев била вера у бога, а нада , једини залогај да се преживи и дочека слобода…”

Романсиране биографије познатих историјских личности, па чак и тако високог ранга какав заузима прослављени српски војвода Живојин Мишић, код нас су ретке. Књига пуковника Миће Живојиновића „Живот преточен у памћење” објављена у НИЦП „Војска” могло би се уврстити у ову, на западу тако честу, врсту књижевног штива. Реч је о романсираном портрету прослављеног српског војсковође који је учествовао у шест ратова од 1876. до 1918. године.

Улоге славних српских војвода одиграће глумци Лепомир Ивковић, који тумачи лик војводе Степе Степановића и  Бошко Пулетић, који тумачи војводу Живојина Мишића. Наратор у комаду је аутор текста, пуковник у пензији, Мићо Живојиновић.

Извори: Позориште „Славија” – Београд / Новости: Не остављам вам ништа

Насловна фотографија: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share