Потпредседник Владе Расим Љајић: Почиње обнова подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић посетио је у уторак, 6. фебруара, Мали Зворник. У кратком разговору са челницима локалне самоуправе, интересовао се за могућности реконструкције, рестаурације и побољшања хидроизолације у атрактивном подземном граду, који чини лавиринт одаја ископаних у камену за краљево ратно командно место и дужи боравак већег броја људи под земљом у периоду Краљевине Југославије.

Министар Љајић истиче да је подземни град у Малом Зворнику јединствена туристичка атракција, која је нажалост у овом тренутку потпуно неискоришћена и надлежно министарство ће заједно са локалном самоуправом уложити напоре да овај комплекс не буде само атракција Малог Зворника већ и целе Србије.

,,Због начина и места изградње, посетили смо јединствен облик, у архитектонском, али и у културно-историјском смислу. Да је у Шпанији или Италији, Немачкој, вероватно би држава већ приходовала милионе евра. Наоко запуштено, само захваљујући локалној самоуправи која је успела да одржи објекат у како-тако прихватљивом стању, ми ћемо ове године почети са озбиљном реконструкцијом тајанственог града Карађорђевића и надам се да ће први туристи озбиљније моћи да уђу и виде овај објекат, упознају се са историјским чињеницама и детаљима већ током ове године.

Радимо први део овог објекта врло брзо, у зависности од израде пројектно-техничке документације, а очекујем да ћемо до краја идуће године имати мање-више комплетан објекат реконструисан. Радови су обимни, уважавајући чињеницу да је у питању објекат подземног склоништа за три до пет хиљада људи, величине 5000 m2, са 75 различитих просторија. Према томе, заиста је јединствена целина, која мора да буде стављена у функцију туристичког развоја и Малог Зворника и Србије. Реконструисан објекат биће покретач развоја ове општине.

Први део овог објекта, са сóбом која је била предвиђена за седнице Владе Краљевине Југославије, са апартманом за Краља Петра II, примарне су просторије за обнову. По завршетку пројектне документације знаћемо о ком износу се ради. Очекујем да ћемо пројектне припреме и прве радове окончати у првој половини ове године.“

На питање новинара, да ли је упознат са објавама у медијима да су руски инвеститори заинтересовани за куповину Радаљске бање и отварање погона за производњу ортопедских помагала, министар Љајић истакао је да је министарство упознато са писмима о намерама за куповину или преузимање шест бања у Србији. ,,Писма о намерама сукцесивно пристижу. Када решимо имовинско-правне односе и формалноправну процедуру, јер Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање полаже право из судских пресуда на 16 бања у Србији, могуће је покренути ту процедуру, стратешког партнерства, јавно-приватног партнерства или продају појединих бањских лечилишта. Оно што је до сада био неискоришћен капитал, мора да буде стављено у функцију раста туристичког промета у Србији. Не искључујем да ће и интересовање руских инвеститора бити размотрено, али за сада нисам упознат са тим“, закључио је Љајић своје излагање.


Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, изражава своје задовољство чињеницом да је први високи државни функционер посетио атрактивни подземни град, који је тек неколико година укњижен као власништво општине и на располагању је локалној самоуправи. ,,Урадили смо пре две године електрификацију, а данас смо са министром Љајићем договорили да што пре припремимо пројектну документацију, како би нам министарство трговине, туризма и телекомуникација помогло да обновимо приоритетне просторије у овом објекту. Сматрамо да ће овај подухват много помоћи општини Мали Зворник која је девастирана, допринети убрзаном напреку и развоју, у години када нам предстоји обнова моста краља Александра Првог Карађорђевића на Дрини, такође историјски и културно веома значајног објекта, који Србију, преко Малог Зворника и Зворника, повезује са Републиком Српском.“

Локална самоуправа ће, према речима председника Јевтића, у наредном периоду, пружити и подршку припремном пројекту израде туристичке сигнализације, путоказа и прилазних стаза за локалитет ,,Орловине“, те да овом приликом, када је потпредседник Владе посетио подземни град, није било неопходно обраћати се министарству за помоћ. ,,Суочени са оваквим изазовом, доказаћемо да смо способни да самостално радимо“, казао је Јевтић.


Члан кабинета председника општине Мали Зворник, Војислав Стаменковић, детаљно је информисао министра Љајића и окупљене новинаре о историјату настанка објекта и његовој изградњи. Стаменковић истиче да Мали Зворник креће у огроман посао који се мора радити етапно, изискује неколико година темељног рада, а средства која су током посете потпредседника Владе одобрена ће бити уложена у утврђене приоритете. Мали Зворник има и непресушан бунар са изворском водом, краљевске чесме, просторије намењене боравку војске Краљевине Југославије, кантине, коњушнице, библиотеке које сада не личе ни на шта, јер су током прохујалих деценија опустошене и опљачкане. Адаптираће се, пре свега, ентеријер за пет просторија, биће опремљене аутентичним намештајем и реквизитима из периода између два светска рата. Предвиђен је и простор за савремену сувенирницу. ,,Имамо обећење нашег прослављеног режисера, глумца и сценаристе Радоша Бајића, који је овде снимао део серијала ,,Равна Гора’’, да ће спонзорисати опремање просторије за хитне седнице Владе Краљевине Југославије. Занимљиво је да један улаз води од ,,Б блокова“ у суседном Великом Зворнику, а завршава се стотинак метара изнад старог железног моста, чија реконструкција предстоји у овој години.

Камену девојку, како је гласио шифровани назив овог тајног града Карађорђевића у Малом Зворнику, прошле године посетило је око четири хиљаде туриста. Овај тајни град, за који се до пре неколико година мало тога знало, зидао је краљ Александар I Карађорђевић у периоду од 1930. до 1934. године, са намером да овај објекат буде његово тајно ратно командно место. Град је зидан у потпуној тајности, а информацију о градњи поред краља имала су још четири висока државна функционера. Радови су прекинути након атентата на Краља Александра I, 9. октобра 1934. године у Марсеју. Две трећине објекта је до тог тренутка било довршено. Градили су га затвореници који су у Мали Зворник довожени ноћу, са повезом преко очију, како не би могли да запамте локацију. Град се иначе налази у брду у близини граничног прелаза са Републиком Српском, а простире се на пет хиљада квадрата, у којима је смештено око хиљаду и по метара ходника и више од 70 просторија у којима је требало да буде смештено од три до пет хиљада људи.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић посетио је и општину Љубовија. Током посете, представници локалне самоуправе општине Љубовија, представили су неке од пројеката за развој туристичке инфраструктуре, које намеравају да реализују током ове године.


Једна од идеја, о којој је било речи, је изградња ауто-кампа на локацији Врхпоље, у близини етно-села. Потпредседник Љајић је био веома задовољан избором локације и истакао да ће будући камп бити логична надоградња туристичког комплекса око етно села.

Извори: Мали Зворник Инфо / Лозничке новости / Општинска управа општине Мали Зворник / Братољуб Онлине – Независни Портал Општине Љубовија / Удружење Азбуковчана Љубовија

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Општинска управа општине Мали Зворник

Видео запис: РТВ Подриње

Корисни линк: Влада Републике Србије – Министарство трговине, туризма и телекомуникација

http://mtt.gov.rs/slider/krecemo-u-rekonstrukciju-podzemnog-grada-karadjordjevica/?script=cir

Архива: Мали Зворник Инфо

Подземни град: Склониште Карађорђевића у Малом Зворнику

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share