Најава догађаја: Министар Един Ђерлек у новој посети општини Мали Зворник

У понедељак, 12. фебруара, општину Мали Зворник ће посетити министар без портфеља задужен за равномерни регионалнии развој, Един Ђерлек.

Дочек министра је планиран за 13.00 часова у сали Општинског већа општине Мали Зворник.

Након одржаног састанка у општини, министар ће свечано пустити у рад систем за одвођење атмосферских вода, испод Дома културе, чија је изградња суфинансирана средствима које је доделило министарство за равномерни регионални развој.

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић потписали су 10. јула 2023. године, Уговор о суфинансирању пројекта изградње атмосферске канализационе мреже у делу ове општине, чијом реализацијом се решава дугогодишњи проблем плављења објеката од значаја у ужем центру општине.

Министар Ђерлек истакао је тада да ће реализација овог пројекта, за који је издвојено 5,7 милиона динара, пре свега, директно утицати на заштиту животне средине, кроз раздвајање фекалне и атмосферске канализације и даљим одвођењем воде, што ће у перспективи спречити појаву поплава.

Такође, на овај начин, како је објаснио, од поплава ће бити обезбеђени јавни и приватни објекти ужег центра општине, а пре свега зграда библиотеке, која је тренутно најугроженија зграда у овом делу општине.

Указујући на то да ће бенефите од реализације пројекта имати око 3.500 становника Малог Зворника, Ђерлек је оценио да је ово још један показатељ да Влада Србије улаже у све делове Србије, нарочито развојне пројекте од којих грађани имају директне користи.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, истакао је да се, поред наведеног, реализује и пројекат „Израда пројектно техничке документације за изградњу електроенергетских инсталација за употребу обновљивих енергија у објектима јавне намене”,  у вредности од 784.000,00 динара, те је Кабинет министра за равномерни регионални развој нашој локалној самоуправи доделио више од 6,5 милиона динара (6.524.217,00).

„Држава препознаје проблеме малих општина, важност равномерног регионалног развоја и значај улагања у девастиране општине које, попут Малог Зворника, припадају последњој, најнеразвијенијој групи”, наглашава Јевтић.

💻 Извор: Општинска управа општине Мали Зворник / Кабинет министра за равномерни регионални развој

📷 Фото архива: Општинска управа општине Мали Зворник / Кабинет министра за равномерни регионални развој

Share