Фолклорни ансамбли из Малог Зворника наступили на Златибору

Вече фолклора на Златибору: Представљање општине Мали Зворник

На Златибору, који обележава 125 година туризма увек смо добродошли гости. Туристи су током културног лета пратили најразноврснији програм на Краљевом тргу, а недавно и Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце”. У понедељак 20. августа уживали су у ватромету, програму и концерту након Свечане академије, поводом јубилеја – 125 година организованог туризма на Златибору, у првој српској ваздушној бањи.

Манифестације на Златибору су заиста за памћење јер поред богатог програма, издвајају се и по сјајној атмосфери и као такве привлаче велики број туриста.
Дан касније, 21. августа, од 20.00 часова, општина Мали Зворник гостовала је у организацији Туристичке организације „Златибор” и Библиотеке „17. септембар” из Малог Зворника.

Валцер, грациозна, мекана, хармонична плесна форма сценске уметности, захваљујући својој отмености често је плес на отварању разних манифестација. На Краљевом тргу, први су наступили својом кореографијом плесни пар Стаменковић – Ђајић, чланови фолклорног ансамбла Удружења жена „Незаборав”.

Овај ансамбл чине искусни ветерани који су се публици на Златибору представили Влашким играма и играма из Шумадије. Протеклог викенда наступили су у Лозници и Бањи Ковиљачи на другом међународном фестивалу фолклора „Миодраг Миша Сперњак”, чији домаћин је КУД „Караџић” Лозница. Фестивал је оживео програм какав је некада имала манифестација „Европа игра”.

Чланови музичке секције Библиотеке „17. септембар” су у најбољем светлу репрезентовали општину Мали Зворник – вокали Анђелија Бабић, Јована Гавриловић, Андријана Томић, Катарина Вулетић и солиста на хармоници Драган Лазић, председник Удружења слепих и слабовидих у Малом Зворнику.

Даровити баштиници раскошне традиције, подмладак и наследници данашњих искусних ветерана су чланови Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар” млађег и средњег узраста. Умешно и зрело наступили су дечјим играма, играма из Шумадије, Пирота и Подриња, предвођени кореографом Драганом Ђајићем и директорицом Библиотеке Славојком Спасеновић, која није крила задовољство због одличног пријема и присуства публике на Краљевом тргу.

Прошле године, у јулу, Туристичка организација „Златибор” организовала је на позорници крај „Краљевог трга” концерт Ветерана фолклора Малог Зворника, фолклорне и музичке секције Библиотеке „17. септембар’’, који су подржали суграђани, поклоници фолклора на Златибору и општина Мали Зворник. Концерт је током 90 минута садржајног програма привукао пажњу и измамио аплаузе присутних посетилаца и мештана.

Сваки наш концерт је плод озбиљности, амбиције и најбољих намера да се потврде квалитет наступа и кореографије, којима претходе дуготрајне и исцрпљујуће припреме чланова свих фолклорних секција.

Културно лето на Златибору наставља се концертом „Imperium” бенда, наступом КУД „Гружа”, 23. августа и низом концерата бројних тамбурашких ансамбала који ће бити одржани од 24. до 26. августа.

Новинар и водитељ: Далибор Крстић

Фото: Библиотека „17. септембар”

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share