Посетиоци Сомовијаде подржали летњу кампању добровољног давалаштва крви

Континуирано прикупљање довољних количина крви у летњем периоду је изузетно тежак задатак. Општина Мали Зворник и њени грађани сваке године дају свој допринос кампањама хуманости. У организацији Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Малог Зворника, настављена је традиција нашег учешћа у Летњој кампањи добровољног давалаштва крви, крај плаже у Сакару, током манифестације „Сомовијадаˮ.

Аутобус Института био је паркиран испред месног дома, у периоду од 10.00 до 15.00 часова. Током акције, позиву се одазвало 19 потенцијалних давалаца крви, а из јасно дефинисаних медицинских разлога двоје пријављених није било у могућности да дарује драгоцену течност. Они ће убрзо имати нову прилику, нарочито ако су у питању прехладе као акутне болести или привремена медикаментозна терапија. Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично.

Добровољни даваоци који су примили Фајзерову или кинеску Синофарм вакцину крв могу да дају одмах, а они који су примили АстраЗенека и Спутњик В могу кроз две недеље, став је Института за трансфузију крви Србије и Републичке стручне комисије за трансфузијску медицину.

Од 17 добровољних давалаца, међу којима су били и чланови организационог одбора јубиларне манифестације „Дрина је смисао животаˮ, две припаднице лепшег пола су дале крв. Двоје посетилаца „Сомовијадеˮ се одлучило да први пут постану добровољни даваоци крви.

Током овог лета 43 града и бројне општине, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарностиˮ коју додељује Институт за трансфузију крви Србије.

Летња кампања добровољног давања крви, коју 17. годину за редом иницира Институт за трансфузију крви Србије, а у којој учествују организације Црвеног крста Србије сараднице Института на плану прикупљања крви почела је у уторак, 1. јуна 2021. године. Кампања траје четири месеца, све до краја септембра. Циљ кампање је промоција добровољног давалаштва и обезбеђење довољних количина крви у, најчешће, дефицитарном летњем периоду, истакли су реализатор промотивних активности и координатор за мачвански округ, у Институту, Душан Серафимовић и Драган Николић, секретар Црвеног крста Мали Зворник.

О здрављу свих посетилаца манифестације бринула је дежурна медицинска екипа Дома здравља Мали Зворник.

Извори: Мали Зворник инфо / Црвени крст Србије / Институт за трансфузију крви Србије

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото: Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

Архива:

Током пролећне акције прикупљено нових 30 јединица крви у Малом Зворнику

Share