Афирмисани риболовац из Шапца победник 24. малозворничке Сомовијаде

Спортски риболовац Бранислав Станковић из Шапца победник је XXIV „Сомовијадеˮ, која је одржана у петак и суботу у Малом Зворнику. 

Станковић је остварио највећи улов у протекла два такмичарска дана. Улов тежине 13.570 грама и 112 центиметара дужине био је довољан за овогодишње прво место. Другопласирани је Мирослав Филиповић из Зворника, са уловом од 6.335 грама и 95 центиметара. Трећу позицију је заузео риболовац Милан Цветиновић из Београда, који је остварио улов од 3.015 грама тежине и 67 центиметара дужине.

Бућкарош Станковић је већ афирмисани учесник, победник XVI „Сомовијадеˮ, 2013. године, са уловом сома од 3.522 грама. Другопласирани је такмичар XIX и XXII Сомовијаде, 2016. и 2019. године, са уловима од 1.500 грама и 2.640 грама.

Судијски тим од 12 судија Клуба спортских риболоваца „Дринско језероˮ надзирао је регуларност такмичења. Такмичар Бранко Јевтић је први остварио улов, у петак 30. јула, тежак 2.115 грама, дужине 62 центиметра. Четврти сом, у вечерњим сатима првог дана надметања спортских риболоваца, је улов Славољуба Весића, тежине 1.875 грама, дуг 61 центиметар.

Риболовци су награђени пехарима, медаљама, вредном риболовачком опремо. Првопласираном је припао и прелазни пехар „Сомовијадe”.

Награде тројици првопласираних риболоваца уручили су председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, његов заменик Милош Радојчић и председник општине Коцељева Душан Илинчић.

Небојша Новаковић, страствени риболовац, члан Скупштине КСР „Дринско језеро”, 2015. остварио је најбољи улов свих Сомовијада, одржаних од 1997. године, до данас. Трофејни сом био је дуг 122 центиметра, тежине 13.720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела „Видиковац”. Претходни трофеј забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада”, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за рекордни улов тежине 12 килограма.

Сви сомови су након мерења, у протеклих четврт века, враћени назад у Зворничко језеро или Дрину, уз поштовање принципа и гесла „Ухвати и пустиˮ („Catch and Releaseˮ). Победничког сома можете видети у фото галерији:

Надомак новог рекорда

Додела награда и признања

Фото: Мали Зворник инфо / Туристичка организација општине Мали Зворник

Д.В.К. / Љ.Р.

Пројекат „Спортски мозаик – Повратак на терен” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2021. години.

Сомовијада: Четврт века остварења визије и риболовачког сна

Share